Перше засідання Басейнової ради р.Тиса

7 травня 2019 р. під головуванням п.Шпонтак Ю.М. – голови Басейнової ради р.Тиса, та координатора п. Осійського Е.Й., в залі засідань Берегівської міської ради було проведено перше Засідання Басейнової ради р.Тиса.

Участь у засіданні Басейнової ради р.Тиса прийняли всі водогосподарські організації області, представники влади, науковці, громадськість та ЗМІ.

Перед присутніми з вітальним словом та побажанням насиченої та плідної роботи виступили заступник міського голови м.Берегово п.Орос Г.Г. та заступник голови Берегівської районної ради п.Горват В.С.

На засіданні Басейнової ради р.Тиса було заслухано виступ керівника ТОВ «Водоканал Карпатвіз» – п.Галайди Й.С., який розповів про основні проблемні питання м.Берегово щодо водопостачання та водовідведення міста, історію створення ТОВ «Водоканал Карпатвіз» та плани на майбутнє.

Продовженням засідання стало виступ члена Басейнової ради та Закарпатської обласної організації “Всеукраїнська екологічна ліга” п. Марушевської О.Г. про впровадження місцевими органами виконавчої влади технологічних та організаційних заходів з питань поводження з твердими побутовими відходами у населених пунктах, з метою зменшення негативного впливу на природнє середовище.

Голова Регіональної асоціації «Закарпаття за чисте довкілля» п.Суран В.Г ознайомив присутніх про концептуальні та інші підходи переробки рідких та твердих комунальних відходів, що дозволить ліквідувати полігони сміттєзвалищ, рентабельно використовувати сировину, створення робочих місць та умов для інвестування та забезпечити можливість залучення малого бізнесу на етапах збору.

У своєму виступі п. Чіпак В.П. наголосив, що гостро стоїть питання подачі води в м.Берегово і для його вирішення необхідно підходити комплексно, спільно працювати на місцях і органам влади і установам. Також зазначив, що в гірських районах області, через неправильне поводження з побутовими відходами утворилось сміттєзвалища на р.Тиса м.Рахів , що несе загрозу як для місцевого населення так і для сусідніх держав і потрібно негайно піднімати питання ліквідації.

Під час засідання також були обговорені і інші питання щодо покращення екологічної ситуації в басейні ріки Тиса та відвідані каналізаційно-очисні споруди м.Берегово.

На засіданні Басейнової Ради вирішили:

  • затвердити Положення про секретаріат Басейнової ради річки Тиси та його структуру;
  • звернутися до Закарпатської обласної ради щодо виділення коштів на виконання невідкладних заходів з запобігання засмічення р.Тиси сміттєзвалищем в м.Рахів;
  • звернутися до Закарпатської обласної ради щодо виділення коштів на моніторинг проверхневих вод для лаболаторії моніторингу вод та грунтів БУВР Тиси;
  • затвердити дату дня проведення Дня Дунаю (Тиса – молодша сестра Дунаю) 29 червня.

В кінці засідання голова Басейнової ради річки Тиса, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації Шпонтак Юрій Михайлович дав інтерв’ю в місцеві засоби масової інформації.

 

1 361 переглядів