Підсумки зустрічі українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 9 – 11 квітня 2019 року відбулася зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було проведення планового весняного огляду водогосподарських споруд на українській та угорській територіях в басейні Верхньої Тиси. Особливу увагу експерти звернули на питання обводнення транскордонних меліоративних систем спільного інтересу, зокрема можливості подачі води на Берегівську систему з річок Боржава і Тиса. Відомо, що в останні роки особливо нагально постає питання засух, які призводять до значного зниження оптимальних рівнів ґрунтових вод, негативно впливають як на діяльність фермерів, так і на екологічний стан водних об’єктів, що потерпають від надмірної зарослості. Цього річ вже посеред весни відчувається нестача води на меліоративних системах.

БУВР Тиси вже раніше розробило проектні документи щодо реконструкції Берегівської та Батарської меліоративних систем, у тому числі з орієнтацією на забезпечення подвійного регулювання та обводнення територій систем. На основі попередніх досліджень єдиним варіантом обводнення Берегівської системи самопливом є подача води з р. Боржава через магістральні канали Верке і Сипа. У зв’язку з цим в рамках зустрічі на українській стороні проведено місцевий огляд каналу Верке з метою оцінки експлуатаційного стану споруд та узгодження можливих заходів по ним з подальшим визначенням першочергових завдань і можливостей розчистки. Звісно дане питання залежить в першу чергу від фінансових можливостей, однак не можна забувати і проблему попереднього дослідження та подальшого розміщення великого об’єму намулу, який потрібно вилучити з каналу та ймовірної наявності в ньому небезпечних речовин внаслідок скиду неочищених стічних вод. Тобто першочерговим завданням є припинення забруднення водотоку. Тому фахівці галузі розглядають можливість подання води від верхньої ділянки каналу Верке по магістральному каналу Сипа.

На угорській території експерти оглянули шлюзи та донні пороги на каналах Сипа і Чаронда, призначені для затримки та акумулювання води, насосну станцію та центр протипаводкового захисту в с. Тисасалка, розподільчий шлюз в с. Вамошотьо. Крім цього угорська сторона, з огляду на невтішну інформацію ЗМІ щодо систематичного розміщення побутових відходів на заплавах річок у гірських районах Закарпаття, посиленими темпами будує пункти ліквідації аварій по засміченню, одну з яких фахівці оглянули на р. Тиса біля с. Араньошопаті. Щодо цього Угорська Сторона переконливо просить звертатись до всіх можливих інстанцій з метою вирішення проблеми на українській території.

В рамках протокольної зустрічі сторони обговорили стан експлуатації спільної АІВС-Тиса, роботу оновленої версії гідрологічно-прогностичної системи DIWA, спільний проект міжнародної технічної допомоги та ніші актуальні питання співробітництва.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

473 переглядів