14-те засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва

27 листопада 2018 року в с. Барвінок Ужгородського району відбулося 14-те засідання Українсько-Словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

На засіданні начальник БУВР Тиси Олег Кисіль інформував учасників щодо сучасного стану та актуальних питань українсько-словацького співробітництва на прикордонних водах.

Зокрема, акцентував увагу, що впродовж багатьох років українсько-словацьке співробітництво на прикордонних водах здійснюється на підставі Угоди між Урядом України й Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах, укладеної 14 червня 1994 року. Виконання Угоди дає можливість вирішувати весь комплекс водогосподарських та водоохоронних питань на прикордонних територіях обох країн.

З часу підписання Угоди Сторонами проведено значну роботу із забезпечення протипаводкового захисту прикордонних територій та населення в басейнах річок Уж і Латориця, взаємного погодження проектних рішень щодо будівництва гідротехнічних споруд на територіях обох країн, узгодження критеріїв оцінки аналізів відборів проб води і величини обміну гідрометеорологічною інформацією, а також цілого ряду інших питань, що становлять взаємний інтерес.

Також, окремим і перспективним напрямком співпраці є реалізація спільних проектів програм транскордонного співробітництва. Так, минулого року у співпраці з словацькою водогосподарською організацією БУВР Тиси підготував і подав на конкурс програми Європейського інструменту сусідства на 2014–2020 роки “Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія” проектну заявку «Спільні заходи з попередження природних катастроф в транскордонному басейні р. Уж» (FLOODUZH). У рамках цього проекту заплановано виконати комплекс робіт із моделювання екстремальних гідрологічних ситуацій в басейні р.Уж, картування зон затоплення та зон ризиків і, на прикладі окремої ділянки, розробити проект обводнення річки Уж у межах міста Ужгород у засушливий період та комплексу заходів, спрямованих на забезпечення протипаводкового захисту в межах міста. З огляду на транскордонний характер проекту, його результати матимуть довготривалий позитивний вплив на транскордонні українсько-словацькі водотоки.

Серед актуальних напрямів двостороннього співробітництва є удосконалення форм і методів співробітництва відповідно до водної політики сусідніх країн та Європейського Союзу, запровадження комплексного підходу до управління водними ресурсами. Україна в цьому напрямку вже зробила перші кроки – прийнято ряд законодавчих актів щодо запровадження басейнового принципу управління водними ресурсами та розробки планів управління річковим басейном.

 

687 переглядів