Проведено осінній огляд водогосподарських споруд в басейні р. Тиса з угорськими колегами

У межах виконання двосторонньої Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 21-23 листопада 2018 року відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини за участю керівників та експертів робочої групи із захисту від шкідливої дії вод. В рамках зустрічі фахівці провели спільний огляд та оцінку стану водогосподарських споруд в басейні р. Тиса на українській та угорській територіях, переглянули діяльність та завдання Сторін щодо протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод на прикордонних водах, обговорили стан експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС–«Тиса», а також актуальні завдання подальшого розвитку українсько-угорського співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах.

В ході огляду на угорській території Сторони оглянули масштабні роботи, що виконуються по реконструкції лівобережної дамби р. Батар, право- та лівобережної дамб р. Тиса, а також руслорегулюючі роботи в районі населених пунктів Тівадар та Кішар. Саме завдяки рішенням щодо розширення та впорядкування заплавних територій з метою більш ефективного пропуску паводкового стоку, а також нарощенню дамб до висотних відміток нових розрахункових рівнів, галузь забезпечить надійний захист населених пунктів від шкідливої дії вод. Крім того ведуться інтенсивні роботи з реконструкції та модернізації існуючих центрів протипаводкового захисту і складів аварійних запасів, що є запорукою завчасного реагування на надзвичайні паводкові ситуації та проведення результативного захисту. Значна частина експлуатаційних робіт та ремонтно-обслуговуючих робіт гідротехнічних споруд і садиб в Угорщині і надалі забезпечуються людськими ресурсами від державного фонду зайнятості на громадських засадах.

На українській території було оглянуто реконструкційні роботи водозахисної дамби на р. Боржава в с. Вільхівка Іршавського району та лівобережної дамби р. Тиса на ділянці с.Текове – с.Гетеня Виноградівського району, а також           водогосподарські споруди Батарської меліоративної системи. Фахівці відмітили вагомість зрушень у фінансуванні об’єктів протипаводкового захисту і зокрема зазначених робіт на українській території,оскільки їх реалізація впливає на загальний стан транскордонної системи захисту і безпеку територій спільного інтересу.

На основі проведеного огляду та проведення оцінки стану водогосподарських споруд на обох територіях, фахівці визначили подальші першочергові заходи співробітництва, а також інформували одна одну про виконані ними протягом 2018 року роботи з обслуговування та експлуатації водозахисних споруд, спільної АІВС – «Тиса» і стану виконання завдань, визначених протоколом ХХІІ наради Уповноважених Урядів Сторін.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

717 переглядів