Обслуговування автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса»

В БУВР Тиси проводиться щоденний аналіз даних автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса» та отримуваних ручних даних. Одночасно проводиться порівняння даних з ручними вимірами, які здійснює Закарпатський Центр Гідрометеорології. На основі аналізу приймається рішення про необхідність виконання ремонтних та інших робіт на автоматизованих станціях. Також працівники відділу експлуатації АІВС «Тиса» відпрацьовують повідомлення (зауваження), які надсилає Угорська сторона у тижневому аналізі даних.

Протягом серпня-листопада 2018 року було здійснено виїзд до більшості автоматизованих станцій АІВС «Тиса» (35 станцій), на яких проводилися профілактичні та ремонтні роботи. Перевірено роботу обладнання та проведено необхідні роботи з його обслуговування. Промито колодязі та підвідні труби на всіх станціях, очищено та перевірено роботу опадомірів та датчиків рівня води. Перевірено роботу місцевих наглядачів та проведено їх інструктаж.

Очистка опадоміра на автоматизованих вимірювальних станціях Мукачево та Підполоззя

Промивка колодязя та підвідної труби АВС Довге

Обслуговування АВС Торунь

Також в ході виїздів було відновлено роботу тих автоматизованих станцій АІВС «Тиса», які не функціонували з певних причин. Зокрема, відновлено роботу ретранслятора Терентин, на якому було замінено зламану антену, в результаті чого вдалося відновити роботу майже всього Рахівського куща автоматизованої станції, який є одним з ключових при спостереженні та аналізі формування паводків у верхів‘ях річки Тиса. Також проведено заміну контролера на АВС Заломисько, який вийшов з ладу в результаті потрапляння блискавки в щоглу станції. Замінено модеми та переведено на GSM зв‘язок АВС Свалява та В. Березний, що дозволило безперервно отримувати дані з цих станцій.

Зламана та нова антена на ретрансляторі Терентин

Також було проведено низку робіт з відновлення або покращення вимірювання рівнів води на автоматизованих станціях. Проводилася заміна підвідних труб на АВС В.Березний, Свалява та Підполоззя.

Прокладка нової підвідних труб на АВС Свалява та АВС Підполоззя

На автоматизованій вимірювальній станції в м. Ужгород було прийнято рішення прокласти нову підвідну трубу та вивести датчик рівня води в річку, оскільки поступове пониження русла річки не дозволяло проводити виміри рівня води в меженний період.

Промивка колодязя та геодезичні роботи на АВС Ужгород

Така сама ситуація спостерігалася ще на декільком автоматизованих станціях. Зокрема, також було замінено датчики рівня води, які не працювали, або давали хибні дані, на АВС Великий Березний, Сімер, Великий Бичків, Косівська Поляна, Свалява та Поляна.

Прокладка нової підвідної труби АВС В.Березний

701 переглядів