Відбулися установчі збори Басейнової ради річки Тиси

25 жовтня 2018 р. в м. Ужгород відбулися збори заінтересованих сторін для утворення Басейнової ради річки Тиси.

 

Басейнова рада Тиси – консультативно-дорадчий орган, який дасть змогу напрацювати та реалізувати шляхи розв’язання екологічних проблем річкового басейну Тиси в межах України.

Установчі збори з формування складу Басейнової ради річки Тиси відбулися відповідно до Закону України від 04.10.2016 № 1641-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управлінні водними ресурсами за басейновим принципом»наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 26.01.2017 № 23 «Про затвердження Типового положення про басейнові ради» (зареєстровано у Мін’юсті 17 лютого 2017 р. за № 231/30099).

 

 

До складу Басейнової ради річки Тиси подали заявки водокористувачі, науковці, громадські організації, що здійснюють свою діяльність у межах річкового басейну, органи влади та інші зацікавлені особи. Всього надійшло 15 заявок.

На установчих зборах було сформовано склад Басейнової ради річки Тиси, обрано голову басейнової ради та його заступника, створено секретаріат басейнової ради, розглянуто та затверджено проект Положення про Басейнову раду.

 

Головою Басейнової ради річки Тиси обрано заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації Шпонтака Юрія Михайловича. Заступником Голови Басейнової ради річки Тиси обрано начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Кисіля Олега Анатолійовича.

 

До складу Басейнової ради річки Тиси увійшли представники водокористувачів: ПрАТ «Єврокар», ТДВ «Закарпатський рибокомбінат», ТОВ «Водоканал Карпатвіз», наукових організацій: ДВНЗ «Ужгородський національний університет», кафедра екології та охорони навколишнього природного середовища,  Інституту гідробіології Національної Академії наук України, органів влади: Департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської обласної державної адміністрації, Закарпатської обласної ради, Закарпатського Центру з гідрометеорології, громадських організацій: Громадської ради при Закарпатській обласної державної адміністрації, Регіональної асоціації органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля», Закарпатської обласної організації «Всеукраїнська екологічна ліга» та Басейнового управління водних ресурсів річки Тиси.

 

Обрано Секретаріат – постійно діючий робочий орган Басейнової ради, який очолюватиме виконавчий Секретар Басейнової ради річки Тиси – заступник начальника відділу використання та моніторингу водних ресурсів БУВР Тиси Готра Т.В. До складу Секретаріату увійшли представники БУВР Тиси, Агентства сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «Форза», Закарпатської обласної організації «Всеукраїнська екологічна ліга», ДВНЗ «УжНУ».

Заступник Голови Басейнової ради річки Тиси Кисіль О.А. проінформував, що основною формою роботи Басейнової ради є її засідання. Засідання Басейнової ради є відкритими та проводяться за необхідності, але не менше ніж два рази на рік на території річкового басейну Тиси і є правомочним, якщо на ньому присутні більше половини її членів.

Всі рішення Басейнової ради приймаються відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні, оформляються протоколами та реалізуються шляхом видання відповідного наказу Держводагентства. Басейнова рада інформує про свою роботу шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Держводагентства та БУВР Тиси у розділі «Басейнові ради» річного плану роботи басейнової ради, прийнятих рішень, протоколів засідань, щорічних звітів про свою роботу тощо.

На установчих зборах було прийнято рішення, що члени Басейнової ради річки Тиси нададуть виконавчому Секретарю Басейнової ради пропозиції щодо розгляду питань для формування плану роботи Басейнової ради на 2019 рік до 01.12.2018 р.

Наступне засідання Басейнової ради річки Тиси відбудеться у І-му півріччі 2019 року.

1 114 переглядів