Відбулась VІIІ нарада Уповноважених Урядів України та Румунії з питань водного господарства на прикордонних водах

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах, у період з 30 жовтня 31 жовтня та 1 по 2 листопада 2012 року в м. Ужгород відбулись зустріч секретарів Уповноважених, керівників робочих груп та експертів і VІІІ нарада Уповноважених Урядів України та Румунії.

Під час зустрічі секретарів Уповноважених та керівників робочих груп було опрацьовано матеріали зустрічей за період з 2008 по 2012 роки і підготовлено проект протоколу VІІІ наради Уповноважених Урядів.

Українську делегацію на нараді очолював Уповноважений Уряду України, заступник Голови Держводагенства України – Олексій Чунарьов, румунську делегацію – Уповноважений Уряду Румунії, держсекретар з питань навколишнього середовища та лісового господарства Румунії Константин Емил Моц. До складу делегацій також входили заступники і секретарі Уповноважених Урядів та експерти Сторін з питань водного господарства на прикордонних водах.

Враховуючи те, що з об’єктивних причин остання VІІ нарада Уповноважених Урядів була проведена 4 роки тому, нинішня мала особливе значення, оскільки за цей період накопилось багато проблемних питань в галузі водного господарства на прикордонних водах, які потребували свого вирішення.

Головними питаннями порядку денного були реалізація завдань VІІ наради Уповноважених Урядів, взаємне інформування щодо стану впровадження діючих Регламентів співробітництва за гідрографічними басейнами р. Тиса, рр.. Прут і Сірет та р. Дунай щодо питань захисту від паводків на водотоках та внутрішніх водах, обміну метеорологічними і гідрологічними даними між Україною та Румунією, оцінки якості прикордонних вод та Регламенту про заходи, які вживаються при небезпечних і надзвичайних забрудненнях прикордонних річок, що не можливо уникнути.

Уповноважені Урядів Сторін констатували, що роботи в галузі водного господарства на прикордонних водах України та Румунії виконувались з дотриманням та згідно з чинними Регламентами. Водночас Уповноважені доручили своїм заступникам і керівникам Робочих груп остаточно узгодити та актуалізувати Регламенти двостороннього співробітництва і Додатки до них та передати їх на затвердження Уповноваженим на черговій ІХ Нараді Уповноважених Урядів. Окремо розглядалось питання стосовно гідротехнічних робіт, які заплановані, виконані або знаходяться в стадії виконання на території обох країн, а також щодо обміну робочою документацією по ним.

Окрім роботи над питаннями порядку денного та протоколом, експерти обох сторін мали можливість ознайомитись з організацією протипаводкового захисту в басейні р. Уж та функціонуванням малої гідроенергетики. Зокрема, румунські та українські експерти оглянули протипаводкові дамби на р. Уж для захисту с. Невицьке та на р. Тур’я для захисту с. Сімер, ознайомились з роботою гідрометеорологічної станції на р. Тур’я. Також в рамках виїзної програми експерти побували на міні ГЕС, яка побудована на р.Шипот та форельному господарстві.

Підсумовуючи роботу наради керівники обох делегацій відзначили, що впродовж останніх чотирьох років всі напрямки українсько-румунського співробітництва розвивалися продуктивно, а завдання майбутніх періодів та питання, які потребують доопрацювання вирішуватимуться експертами Сторін в рамках затвердженої на 2013 рік робочої програми з реалізації Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах.

За результатами VІІІ наради Уповноважені Урядів підписали відповідний Протокол.

502 переглядів