Питання поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) в басейні Верхньої Тиси на постійному контролі влади та інших причетних галузей

Проблема засмічення р. Тиса побутовими відходами залишається відкритою і до її остаточного вирішення буде залишатися актуальною.

З метою уникнення засмічення водотоків, Закарпатська облдержадміністрація спільно з місцевими органами виконавчої влади, всіма зацікавленими структурами докладає максимум зусиль для вирішення цього питання, внаслідок чого поступово вдосконалюється система поводження з побутовими відходами на території області.

Зокрема, з метою зменшення обсягів накопичення відходів, в області налагоджено систему централізованого збору та вивозу ТПВ у 413 населених пунктах, що становить 68 % від їх загальної кількості.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА на території області централізований збір та видалення твердих побутових відходів здійснюють 29 спеціалізованих підприємств з 197 населених пунктів. Збирання побутових відходів від населення та суб’єктів господарської діяльності здійснюється також самостійно підприємствами та організаціями, окремими приватними структурами і спеціалізованими комунальними службами при сільських радах.

Станом на 1 вересня 2018 року в області ліквідовано 1332 стихійних сміттєзвалищ об’ємом 58126,2 м³.

Всього в регіоні роздільний збір ТПВ запроваджується у 168 населених пунктах, що становить 27,6 % від загальної кількості населених пунктів області.

На сьогодні в Закарпатті ще відсутня переробка твердих побутових відходів, однак в області створюються відповідні умови для залучення інвесторів з метою будівництва сміттєпереробних заводів. Як приклад залучення коштів міжнародної технічної допомоги для побудови ІІ-ої черги сміттєпереробного заводу в с.Яноші Берегівського району. Розробляються інвестиційні проекти і в інших районах та містах.

З метою ліквідації та управління побутовим засміченням на Верхній Тисі  Угорська Сторона повідомила про розробку відповідних технічних проектів  щодо зменшення засмічення річки Тиси. Збір сміття проводитиметься із застосуванням спеціалізованих споруд та механізмів у місцях де це безпечно. Для прогнозування можливого засмічення необхідним є встановлення в багатьох місцях на українській території камер нічного бачення та застосування програмного забезпечення для обліку ТПВ, які разом зможуть ефективно прогнозувати надходження ТПВ як під час паводків, так і при межені. Українська Сторона заявила, що надасть Угорській Стороні необхідну допомогу і сприятиме у виконанні зазначених робіт.

661 переглядів