Відбулась ХХІІ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

Протягом 10-13 вересня 2018 року в угорському місті Шіофок відбулась ХХІІ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію очолювала голова Держводагентства України, Уповноважений Уряду України Овчаренко Ірина, угорську – голова Департаменту з управління річковими басейнами Міністерства внутрішніх справ Угорщини Ковач Петер. У зустрічі взяла участь також делегація БУВР Тиси на чолі із начальником управління, заступником Уповноваженого Уряду України Олегом Кисілем.

Під час наради Сторони обговорили актуальні питання українсько-угорського співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах за останній рік. Уповноважені заслухали та погодили звіти заступників Уповноважених Урядів та керівників робочих груп щодо забезпечення надійного захисту населення та господарських об’єктів прикордонних територій від шкідливої дії вод, з питань гідрометеорології і водних ресурсів, а також з охорони якості прикордонних вод. Після цього були визначені завдання подальшого розвитку співробітництва в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Заступники Уповноважених Сторін наголосили на необхідності якнайшвидшої реалізації реконструкції найбільш слабких місць лінії захисту на українській території, що становлять небезпеку для територій і населення прикордонних областей обох країн, а саме лівобережної дамби р. Тиса між смт. Вилок і смт. Королево, правобережної дамби р. Тиса на ділянці Вари-Бадалово, а також будівництва запланованих з обох сторін протипаводкових польдерів і гірських ємностей.

Фахівці наголосили, що дедалі більшої економічної та екологічної шкоди завдають тривалі періоди засух та нерівномірний розподіл річних опадів. В цьому напрямку експерти напрацювали концепційні рішення для обводнення територій спільної Берегівської меліоративної системи та продовжують дослідження подальших можливостей покращення  водного балансу територій спільного інтересу. Крім цього експерти розробляють відповідний розділ щодо управління засухами до спільного Порядку із захисту від шкідливої дії вод.

Даючи позитивну оцінку роботі спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса», для забезпечення подальшого надійного функціонування експерти визначили необхідність її реконструкції та модернізації. Прийняті для цього сторонами організаційні зміни визначені в актуалізованому спільному Порядку експлуатації  АІВС, який під час наради був затверджений Уповноваженими.

Сторони також провели взаємне інформування щодо стану реалізації спільної українсько-угорської програми розвитку для басейну Верхньої Тиси. У той час, як на угорській території посиленими темпами продовжуються роботи згідно з визначеним планом-графіком, з українського боку масштабних зрушень практично немає у зв’язку з відсутністю державного фінансування цільової протипаводкової програми. У зв’язку з цим, Угорська Сторона наголосила на необхідності проведення передбачених на українській території будівельних та реконструкційних робіт задля забезпечення рівноцінної безпеки по обидва боки кордону в межах єдиної системи протипаводкового захисту.

Заступники Уповноважених також представили спільні проектні пропозиції, які були подані на конкурс заявок в рамках Програм транскордонного співробітництва ЄС та інших міжнародних фінансових джерел. Уповноважені Урядів погодились із пропозиціями і сприятимуть забезпеченню бюджетного фінансування дольової участі країн.

У рамках проведення наради також було проведено місцевий огляд водогосподарської системи озера Балатон, побудованої на ній системи моніторингу, реалізовувані проекти щодо реконструкції великих ГТС на озері та пристосування управління водними ресурсами до кліматичних змін.

За підсумками роботи 13 вересня Уповноваженими Урядів України та Угорщини був підписаний відповідний протокол.

559 переглядів