Проведення міжрайонними управліннями водного господарства екологічної акції «Міжнародний день чистих берегів»

Міжрайонні управління водного господарства 15 вересня 2018 року долучилися до масштабної екологічної акції «Міжнародний день чистих берегів» (International Clean Beach day). Акція проводиться по всьому світу щорічно у 3-ті вихідні вересня за підтримки Європейського Союзу та інших міжнародних організацій. Зокрема цього дня проводяться акції на узбережжях річок, морів та океанів, з метою попередження забруднення побутовими відходами водних ресурсів. Захід започатковано у 1986 році і з кожним роком він набуває все більшої популярності. Наразі проблема засмічення побутовим сміттям набрала глобальних масштабів. Є нагальна необхідність зупинити перенос сміття водними шляхами.

З цією метою більшість країн світу долучається до заходу з прибирання узбереж – Міжнародного дня чистих берегів. Держводагенстством спільно з регіональним проектом ЄС «Водна ініціатива плюс (EUWI+) створено сучасний відео ролик #Я прибрав. Черга за тобою (https://www.youtube.com/watch?v=XS5kfc20cEs&app=desktop).

Враховуючи вищезазначене, міжрайонні управління звернулися до міських рад та районних райдержадміністрацій з зверненням приєднатися до екологічної акції, організувавши прибирання захисних смуг уздовж річок та навколо водойм із залученням місцевого населення, зокрема учнівської та шкільної молоді, та проведення відповідної роз’яснювальної роботи про дбайливе ставлення до водних об’єктів.

На виконання листа Держводагенстства України та БУВР Тиси від 10.09.2018 року № 01-19/946  «Щодо проведення екологічної акції  «Міжнародний день чистих берегів», 14 вересня 2018 року працівники Мукачівського  МУВГ долучилися до акції і провели прибирання прибережних захисних смуг річки Вича на території Неліпинської сільської ради та смуг відведення каналу «Коропецький» в м.Мукачево.

Прибирання берегів р. Вича на території Неліпинської сільської ради

Прибирання смуг відведення каналу Коропецький м.Мукачево

12 вересня учні Мукачівської СШ №16 долучилися до Всесвітньої екологічної акції, присвяченої Міжнародному дню чистих берегів річок, морів та океанів. У екологічному десанті на березі річки Латориця прийняли участь учні 9-Б класу. Сподіваємося, що після такої спільної роботи учні будуть берегти довкілля.

Прибирання учнями Мукачівської СШ№16 р.Латориця в м.Мукачево

Працівники Виноградівського міжрайонного управління водного господарства також прийняли участь у масштабній екологічній акції «Міжнародний день чистих берегів», організувавши прибирання прибережно-захисних смуг р. Тиса та р. Сальва у м. Виноградів, р. Ріка смт. Міжгіря та м. Хуст , а також магістрального каналу Батар.

Подібні акції з розчистки річок мають  насамперед пропагандистську мету — продемонструвати, до чого призводить відсутність елементарної культури з утилізації щоденних відходів.

З нагоди екологічної акції «Міжнародний День чистих берегів» (International Clean Beach Day) Ужгородське МУВГ організувало прибирання прибережних смуг уздовж р. Уж, а також провело роз’яснювальну роботу про обачливе ставлення до водних об’єктів.

Начальник відділу водних ресурсів та диспетчерської служби управління Сливка В. В. провів на березі р. Уж в с. Кам’яниця пізнавальну лекцію для учнів 4-го класу Кам’яницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Після проведення лекції учні активно обговорювали важливість збереження річок та їх берегів в належному санітарно-екологічному стані.

Екологічну акцію «Міжнародний День чистих берегів» працівники Ужгородського МУВГ провели в прибережній захисній смузі р. Уж на території Кам’яницькї та Невицької сільських рад.

Під час проведення акції проводилось збирання та роздільне сортування побутових відходів.

До прибирання сміття вздовж берегів річки приєднались працівники органів місцевого самоврядування та комунальна служба Невицької сільської ради.

В своїй роботі спеціалісти управління постійно проводять роз’яснювальну роботу та нагадують жителям населених пунктів свідомо ставитись до екологічного стану довкілля та чистоти водних ресурсів.

 

З метою підвищення обізнаності та екологічної свідомості учнів,  щодо проблем, пов’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів напередодні Міжнародного дня чистих берегів 13 вересня в Діловецькій ЗОШ  I- III ступенів працівниками Тячівського міжрайонного управління водного господарства проведено роз’яснювальну лекцію для учнів 4- Б класу про дбайливе ставлення до водних об’єктів.

14 вересня працівниками Тячівського МУВГ прибрано від побутового сміття правобережну дамбу на р. Тересва в с. Біловарці Тячівського району та прибережну захисну смугу уздовж річки Кісва в с. Косівська Поляна Рахівського району.  Всього прибрано – 1,2 км прибережних захисних смуг.

Працівниками Берегівського МУВГ було прибрано прибережні захисні смуги вздовж річок та водойм в зоні діяльності управління. Зокрема, було проведено очистку прибережних смуг на р.Боржава в с.Боржава та с.Квасово Берегівського району, а також очищено від побутового сміття прибережну смугу р.Боржава в с.Гребля Іршавського району.

 

740 переглядів