В Ужгороді відбувся Міжрегіональний семінар “Сприяння розробленню ефективного національного та регіональних планів дій з адаптації до зміни клімату”

26-27 вересня 2012 року в м. Ужгороді проводився Міжрегіональний семінар “Сприяння розробленню ефективного національного та регіональних планів дій з адаптації до зміни клімату” для Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей. Семінар організували Державне агентство екологічних інвестицій України та Регіональне Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.

Метою семінару було інформування представників місцевих органів влади, науковців та зацікавлених громадських організацій про глобальні, національні та місцеві виклики у результаті зміни клімату; презентація найкращих міжнародних і національних практик та досвіду ; проведення аналізу та виявлення проблем і викликів у відповідних регіонах України в частині адаптації до змін клімату; розроблення пропозицій до Національного плану з адаптації до зміни клімату з урахуванням регіональних особливостей; напрацювання рекомендацій місцевих органів влади для регіональних планів дій з адаптації до зміни клімату. Вів роботу семінару радник Міністра екології та природних ресурсів України Святослав Куруленко.

Участь у роботі семінару взяли представники обласних державних адміністрацій, державних управлінь охорони навколишнього природного середовища, басейнових управлінь водних ресурсів, обласних управлінь сільського господарства, обласних управлінь лісового господарства, обласних гідрометеорологічних організацій, науковці, представники громадських організацій.

Басейнове управління водних ресурсів р. Тиси взяло участь у даному семінарі. Темою доповіді була “Зміна клімату як одна з причин повеней на Закарпатті”. Представники БУВР Тиси Мирончик Т. Н., Осійський Е.Й., Готра Т.В. повідомили проте, що паводки займають окреме місце серед проявів водної стихії через свою швидкоплинність та непередбачуваність. В умовах глобальної зміни клімату ці фактори стають ще вагомішими. Ознайомили присутніх з основними завданнями БУВР Тиси, з кількістю проведених заходів по захисту населених пунктів, об’єктів виробничого призначення та сільгоспугідь від шкідливої дії вод. За рахунок допомоги Уряду Угорщини, а також низки проектів міжнародної технічної допомоги, було створено Автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему “Тиса”, яка забезпечує автоматичний збір гідрологічних і гідрометеорологічних даних та мікрохвильовий радіорелейний зв’язок між містами Ужгород (Україна) та Ніредьгаза (Угорщина).

Фахівці Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей презентували свої роботи щодо проблем адаптації до змін клімату у даних регіонах.

Працюючи у робочих групах учасники семінару напрацювали пропозиції до Національного плану з адаптації до зміни клімату з урахуванням регіональних особливостей та рекомендації місцевих органів влади для регіональних планів дій з адаптації до зміни клімату.

451 переглядів