Збереження та охорона біорізноманіття річки Гаспарка

З метою збереження та охорони біорізноманіття водного об’єкту в рамках виконання заходів “Регіональної програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки”, Виноградівським міжрайонним управлінням водного господарства проведено обводнення р. Гаспарка в Хустському районі.

Руслоочисні роботи виконуються по проекту “Очистка притоки річки Гаспарка біля с. Рокосово, Хустського району” в об’ємі 17632 м3 на загальну суму 299321 грн. На даний час виконано очисних робіт в обсязі 12582 м3 на суму 224279 грн. Замовником робіт виступило ПАТ “Хустський кар’єр”.

Обводнення р. Гаспарка проведено через скидний канал довжиною 0,5 км за рахунок пониження рівня води в існуючому видобувному кар’єрі ПАТ “Хустський кар’єр”, площею дзеркала 20 га та глибиною до 4 м.

Станом на 6 вересня в р. Гаспарку вже додатково подано 0,4 млн. м3 води, що дає змогу підтримувати нормальний санітарний режим водотоку.

 

Довідково!!!Річка Гаспарка (потік Сільський) – права притока р. Тиса. Річка бере початок на висоті 490 м.н.р.м. і тече через села Рокосово, Велика Копаня. Нижче села Мала Копаня вона впадає в р. Тиса. Довжина річки 16 км. Площа водозабору складає 42,4 км2. Русло слабо звивисте із залісненими схилами.

Виноградівське МУВГ

692 переглядів