Відбулась позапланова зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини

29-30 серпня 2012 року в м. Вашарошнаминь, Угорщина, відбулась позапланова зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. Українську делегацію на зустрічі очолював заступник Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, угорську – заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Гашпар Боднар.

Під час зустрічі експерти Сторін розглянули хід виконання завдань, визначених на XVІІ нараді Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. При цьому основна увага була зосереджена на обговоренні основних елементів спільної концепції розвитку протипаводкового захисту на ділянці Верхньої Тиси, розробка якої була затверджена Уповноваженими Урядів на XVІІ нараді. У зв’язку з цим, Сторони провели аналіз паводків, а також виконаних за останні 10-15 років будівельних робіт з протипаводкового захисту на українській та угорській територіях з метою визначення районів підвищеного паводкового ризику і пошуку нових конструктивних рішень.

Угорська Сторона інформувала Українську Сторону про те, що Уряд Угорщини затвердив Постанову щодо реалізації окремих першочергових заходів програми розвитку, забезпечуючи при цьому відповідне фінансування на угорській території. З огляду на це, Сторони відзначили необхідність посилення надійності захисту дамб українсько-угорських прикордонних ділянок р. Тиса, а також дамб р. Батар на українській та угорській територіях з урахуванням нової розрахункової кривої вільної поверхні, затвердженої влітку Уповноваженими Урядів.

В ході зустрічі також піднімалось питання оновлення планів локалізації в басейнах Паладь-Чече і Самош на угорській території, а також перспективи актуалізації планів локалізації населених пунктів та районів на українській території.

Заступники Уповноважених Урядів спільно з експертами переглянули та обговорили графік виконання завдань, направлених на вдосконалення і обслуговування спільної українсько-угорської телеметричної системи.

Угорська Сторона надала інформацію про те, що 27 серпня 2012 року була підписана Грантова Угода проекту програми ЄІСП HUSKROUA/1001/221 “Підготовка спільної українсько-угорської комплексної програми щодо зменшення рівнів паводків та оновлення заплав Верхнє-Тисайської ділянки Вишково-Вашарошнаминь”, при реалізації якої БУВР Тиси виступатиме партнером Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ.

За результатами зустрічі керівниками делегацій був підписаний відповідний протокол.

Відділ міжнародного співробітництва

431 переглядів