Про гідрогеолого-меліоративну ситуацію на осушених землях Закарпатської області станом на 1 вересня 2012 року

Вегетаційний період 2012 року в області розпочався посушливо-теплою погодою, внаслідок чого рівні ґрунтових вод опустились до досить низьких відміток і залягали на глибині 1,25 – 2,5 м.

Продуктивні вологозапаси на осушених сільськогосподарських угіддях, формуються під впливом ґрунтової та поверхневої води. Рекомендована вологість для всіх культур на початок вегетації повинна становити 75-85 % від повної вологоємкості. У травні місяці вологозапаси в кореневмістному шарі ґрунтів на більшості меліорованих земель були недостатніми ( 53 – 62 % ).

Тому заходи на осушуваних землях були спрямовані на створення і підтримання сприятливого меліоративного стану для вирощування сільськогосподарських культур. Домінуючим фактором формування такого стану є режим ґрунтових вод. Для сприятливої меліоративної ситуації на середину вегетаційного періоду вони повинні бути в межах 0,75 – 1,25 м., для задовільної 1,25 – 1,5 м. і більше 1,5 м незадовільна. Закономірності його формування в поєднанні з техногенними умовами становлять основу управління водним режимом меліорованих земель.

Погодні умови, які склалися на той час, вимагали регулярного поповнення вологозапасів в грунті, з метою збереження посівів та отримання врожаїв. В зв’язку з цим на осушувальних системах області міжрайонні управління водного господарства проводили накопичення води в міжгосподарських магістральних каналах, закриті (і в даний час) шлюзи-регулятори на каналах Чаронда-Латориця, Чаронда-Тиса, Старий Батар, Новий Батар, проведені попуски з окремих водосховищ, де можливо використані води із ставків.

Внаслідок прийнятих заходів, а також за рахунок атмосферних опадів, гідрогеолого-меліоративна ситуація в області у червні і липні місяцях покращилась і тому в цей період дещо підвищились і рівні ґрунтових вод

Недостатня кількість опадів та високі денні температури повітря у серпні місяці призвели до зниження рівнів води в річках та каналах, які в значній мірі живлять ґрунтові води. Станом на 30.08.2012 р. на річках утримуються дуже низькі рівні води, низька водність і вони наближені до історичних мінімумів. Посушливо-тепла погода призвела до того, що рівні ґрунтових вод на меліорованих землях опустились до критично низьких відміток і залягають на глибині 2,5 – 4,0 м. Рівні поверхневих вод на магістральних каналах знаходяться в межах 0,10 – 0,80 см.

Середня глибина залягання рівнів ґрунтових вод по еталонних системах становить:

  • Чорний Мочар – 2,85 м.
  • В.Батарська – 3,28 м.
  • Бакта – 3,95 м.
  • Іршавська – 3,12 м.По еталонних системах області за рівнями ґрунтових вод меліоративна ситуація оцінюється як незадовільна..В цілому за критеріями оцінки меліоративного стану осушуваних земель меліоративна ситуація оцінюється як задовільна.З метою збереження посівів рекомендуємо землекористувачам проводити накопичення води у внутрішньогосподарських каналах, регулювати водно-повітряний режим земель шляхом шлюзування, здійснювати поливи сільськогосподарських культур.

    Особливу увагу необхідно приділити очистці внутрішньогосподарської меліоративної мережі. Її стан є незадовільним, а саме – канали захаращені, заросли чагарниковою рослинністю, замулені, регулюючі споруди на каналах (шлюзи-регулятори, трубопереїзди) стали непридатними для проведення регулювання водно-повітряного режиму меліорованих земель.

    По замовленню землекористувачів міжрайонні управління водного господарства можуть подати частину воду для обводнення сільськогосподарських угідь.

    В Берегівському районі, для зволоження частини земель Чорного Мочара та подачі води у канал “Мерце”, можна використати воду з водосховищ ( Форнош, Мочила, Бабічка, Роман Потік ) та каскаду водойм, що знаходяться біля села В.Береги.

    В Мукачівському районі насосною станцією №6 можна подати воду на зрошення земель Ракошинської та В.Лучківської сільських рад.

    При необхідності частково можна використати воду з Сальвінського та Гудянського водосховищ у Виноградівському, Бобовищанського – у Мукачівському районі та Боронявських водойм у Хустському районі.

    У складі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса функціонує Закарпатська гідрогеолого-меліоративна партія, яка здатна на договірних засадах з землекористувачами виконувати роботи по визначенню вологозапасів в ґрунтах, рівнів ґрунтових вод, а також виконувати аналізи ґрунтів з видачею відповідних рекомендацій по покращенню стану сільськогосподарських угідь.

     

    Виноградівське МУВГ

  • 502 переглядів