Несвоєчасний захист може стати занадто дорогим – висновок Рахункової палати

Несвоєчасний захист може стати занадто дорогим

Мета Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиси у Закарпатській області на 2006 – 2015 роки, яка полягає у створенні цілісного комплексу захисних і регулюючих споруд для забезпечення захисту населених пунктів, виробничих об’єктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод та створення безпечних умов для життєдіяльності населення, досягається надто повільними темпами. Такий висновок Колегії Рахункової палати за результатами розгляду матеріалів аудиту виконання зазначеної програми.

Її заходи протягом 2010-2011 років і в І кварталі 2012 року в визначених обсягах не виконувалися через недостатнє фінансування, що зменшувало соціально-економічну значимість програми. Тоді як від стану її виконання та ефективності використання відповідних бюджетних коштів залежить безпека проживання громадян не тільки на території України, а й сусідніх держав.

Видатки на реалізацію заходів програми затверджувались у держбюджеті у 2010-2012 роках лише державному її замовникові – Державному агентству водних ресурсів України, хоча виконавців програми шестеро. У результаті заходи виконувались лише за чотирма напрямами з дев’яти, і комплексний підхід до створення системи протипаводкового захисту Закарпатської області не забезпечувався.

Бюджетні видатки, передбачені на 2010-2012 роки Держводагентству на виконання заходів програми, становили лише 32 відс. до визначених обсягів. У зв’язку з обмеженістю фінансування заплановані роботи виконувалися в менших обсягах, що призвело до часткового введення потужностей за всіма капіталомісткими заходами програми.

Через несвоєчасний ремонт існуючих об’єктів протипаводкового захисту в басейні Тиси, триває подальше їх руйнування. При цьому вартість робіт із відновлення й експлуатації зростає з кожним роком.

Як наслідок, зростають і ризики додаткового навантаження на держбюджет у майбутньому, що не виключатиме додаткового спрямування коштів як на виконання власне заходів Програми, так і подолання наслідків можливих природних катастроф у регіоні.

Прес-служба Рахункової палати

Джерело: www.ac-rada.gov.ua

408 переглядів