Водники взяли участь у тренінгу «Застосування системи класифікації водозборів Лісової Служби США в Українських Карпатах»

З метою вивчення впровадження водозбірного принципу управління у практику діяльності землекористувачів на території Карпатського регіону України, ГО «ФОРЗА» спільно з відділом Міжнародних програм Федеральної служби лісів США в рамках проекту «Кваліфіковані лісівники – кращі ліси» 23-27 липня цього року у водозборі річки Пиня, в об‘єднаній територіальній громаді Поляна Свалявського району Закарпатської області, організували та провели тренінг «Застосування системи класифікації водозборів Лісової Служби США в Українських Карпатах».

Цікаві презентації, практичні завдання та опрацювання навичок під час виїзних занять були підготовлені і проведені експертами лісової служби США Шілою Джонсон та Майком Оуеном, які мають багаторічний досвід роботи в організації робіт з проведення оцінки стану водозборів. Також корисну інформацію про застосування ГІС технологій в процесі проведення оцінки фізичних параметрів землі представила спеціаліст лісової служби США та НАСА Раха Хакімдавар.

Від водогосподарських орагнізацій у тренінгу взяли участь представники БУВР Тиси: начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод Едуард Осійський, начальник відділу геоінформаційних систем та інформаційного забезпечення Світлана Ребрик, начальник дільниці гірських річок Мукачівського МУВГ Іван Раточка. Важливо, що ГО “ФОРЗА” для участі в заході запросила представників різних зацікавлених організацій – працівників лісового господарства,  державних органів влади, екологів, водників, науковців (лісівники, хіміки, гідробіологи), як місцевого так і регіонального рівня.

Під час тренінгу учасники ознайомилися з методикою Федеральної служби лісів США щодо оцінки стану водозбору в розрізі дванадцяти індикаторів (якість і кількість води, водні біотопи і біота, берегова рослинність, дороги, грунти, пожежний режим, лісистість, рослинність пасовищних угідь, наземні інвазійні види, санітарний стан лісів).

Були розглянуті питання функціонування лісових водозборів, управління лісовими та водними ресурсами на основі басейнового принципу, оцінювання стану водозбору Пиня на основі наявної інформації. Кожна характеристика (індикатор оцінки) детально вивчалася на основі знань і досвіду американських експертів та наявних даних українських фахівців, розглядалися питання пошуку та збору інформації про характеристики індикаторів стану водозбору, з визначенням прогалин в даних та інформації, необхідної для оцінки водозбору, застосування ГІС технологій та даних дистанційного зондування Землі, практичні заняття дозволили застосувати матеріал на конкретному водозборі.

Спасибі організаторам і тренерам за хорошу організацію тренінгу і створення середовища для обговорення важливих питань в оцінці водозборів та інтегрованого управління природними ресурсами.

566 переглядів