Підведення проміжних підсумків реалізації проекту Програми HUSKROUA 0901/043 “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця”

18-19 липня у Басейновому управлінні водних ресурсів р.Тиса відбулась Проміжна конференція проекту Програми HUSKROUA 0901/043 “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця”.

Метою конференції було представити прогрес Проекту та обговорити питання посилення протипаводкового захисту та розвитку сільського господарства, проведення заходів проекту із зацікавленими організаціями, органами влади, виробниками сільськогосподарської продукції та громадськості.

В конференції взяли участь представники Закарпатської обласної державної адміністрації, Берегівської та Ужгородської районних державних адміністрацій, партнери проекту, голови сільських рад території проекту, фермери, представники природоохоронних та інших зацікавлених організацій, мас-медіа.

Програма конференції включала як теоретичну частину – представлення прогресу проекту за перший рік діяльності, обговорення питань, пов’язаних з розвитком сільського господарства в зоні проекту, так і польовий виїзд на місцевість з метою ознайомлення з цільовою територією і роботою експлуатаційної техніки, придбаної в рамках проекту.

Відкрив конференцію керівник проекту О. Кисіль, ознайомив учасників із заходами проекту та розповів про роботу, проведену за перший рік його реалізації. Оскільки головним заходом проекту є розчистка каналу Чаронда-Латориця, тому він більш детально зупинився саме на питаннях, пов’язаних із виконанням цих робіт. Після проведення повторних тендерних процедур, визначено виконавця робіт, які розпочнуться найближчим часом.

Берегівська польдерна система (БПС) є унікальною системою, оскільки вона слугує як для пропуску паводкових і надлишкових внутрішніх вод, за допомогою великої і густої мережі каналів, так і може інтенсивно використовуватись для ведення сільського господарства та рекреаційних цілей, є екосистемою для існування багатьох видів рослин і тварин. Тому всі заходи проекту є взаємопов’язані.

Угорський партнер проекту – Верхнє-Тисайська дирекція водних справ бере активну участь у впровадженні спільних заходів проекту. І.Дойко ознайомив присутніх із виконанням заходів з протипаводкового захисту на угорській частині БПС. Враховуючи те, що ця територія дуже схильна до затоплення, Угорщина приділяє їй велику увагу. Протягом останніх років здійснено реконструкцію приканальних дамб, будівництво шлюзів, розчистку каналів. Сьогодні Угорщина йде далі – розпочалося будівництво польдерів для тимчасової акумуляції надлишкових паводкових і внутрішніх вод. Звичайно, всі заходи проводяться узгоджено з українською стороною відповідно до Порядків співробітництва на прикордонних водах.

А.Фандалюк від Закарпатського центру “Облдержродючість” представила результати виконання завдань проекту з питань ведення сільського господарства, які тісно пов’язані з меліоративною системою і заходами, що відбуваються на ній.

На цьому етапі впровадження проекту головним завданням для експертів було звернути більшу увагу на сільськогосподарські аспекти в зоні каналу Чаронда-Латориця, зокрема, проаналізувати стан земель, тенденції, які культури там можливо вирощувати, використання добрив, і на основі отриманих результатів надати фермерам рекомендації щодо ведення сільського господарства на цій території. Частина досліджень вже виконана і представлена у проміжному звіті. Також в рамках цієї діяльності експертами “Облдержродючісті” було проведено анкетування в шести населених пунктах, які розташовані в басейні каналу Чаронда-Латориця. Результати показали, що сільське господарство перебуває сьогодні не в найкращому стані, фермери потребують державної допомоги, оскільки власними зусиллями важко розвиватися. Також цікаво було дізнатися, що наші фермери готові вирощувати екологічно-чисту продукцію, для якої тут дійсно є можливості, але якщо будуть створені умови на державному рівні для сертифікації такої продукції і, звичайно, більша ціна за таку продукцію. Щодо використання добрив, то мала кількість великої рогатої худоби не дає необхідний обсяг органічного добрива, яке потрібно використовувати на землях, і це привертає ще більшу увагу до використання намулу, який можна отримати під час розчистки каналу, а також скошену рослинність каналів доцільно використовувати для виготовлення компосту. В попередні роки отримані хороші результати використання такого намулу, до того ж перед тим, як рекомендувати намул для сільськогосподарського використання, спеціалісти проводять всі необхідні лабораторні дослідження. З результатів опитування виявлено, що з фермерами необхідно проводити роз’яснювальну роботу щодо використання хімікатів, оскільки досить велика кількість їх вважає, що продукція, вирощена за допомогою хімікатів, є безпечною, і це потрібно враховувати, якщо маєш на меті вирощувати екологічно-чисту продукцію.

Експерт проекту з гідробіологічних досліджень О.Летицька представила попередні результати щодо можливостей використання риб-меліорантів на території БПС з метою очистки каналів від надлишкової рослинності. Зокрема, для проведення пілотного зариблення обрано закриту водойму – озеро Чаронда, яке за своїми характеристиками є придатним для вселення білого амура. Наразі виконано попередні розрахунки щодо кількості та умов зариблення, яке найкраще проводити навесні, які були представлені на конференції.

Враховуючи багатство цієї території на біорізноманіття, а також наявність рідкісних видів флори і фауни, представником партнера проекту РМЕО Екосфера О.Станкевич-Волосянчук звернено увагу на необхідність врахування цих особливостей під час проведення розчистки каналу та інших будівельних робіт. Також експертами цієї організації проведено велику еколого-просвітницьку роботу з метою підвищення обізнаності населення, зокрема, підростаючого покоління щодо екологічних проблем цієї території. Протягом року реалізації проекту розроблено навчальний курс “Водні екосистеми” та проведено численні тренінги з вчителями та учнями загальноосвітніх шкіл.

Наступного дня учасники конференції здійснили огляд території БПС, зокрема, мали змогу побачити роботу сучасної експлуатаційної техніки – машини-амфібії, закупленої в рамках проекту, безпосередньо на одному з каналів БПС. За допомогою цієї машини можна не тільки скошувати рослинність в руслі та берегах каналу, але і виконувати розчистку невеликих каналів від намулу. Спеціалісти партнера проекту Ужгородського МУВГ продемонстрували присутнім можливості цієї техніки з використанням різного навісного обладнання (фронтальної і бокової косарок, земснаряду та інше).

Партнерами та експертами проекту надано інтерв’ю місцевому телебаченню “Тиса-1” щодо особливостей впровадження проекту.

Учасники виявили зацікавленість у роботі конференції і відмітили актуальність заходів проекту.

917 переглядів