Відбулась ХVIІ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах 3 – 4 липня 2012 року в м. Київ відбулась чергова XVІІ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію на нараді очолював Уповноважений Уряду України, Голова Держводагенства України – Василь Сташук, угорську делегацію – Уповноважений Уряду Угорщини, заступник держсекретаря з охорони навколишнього середовища з питань водного господарства Петер Ковач. До складу делегацій також входили Заступники Уповноважених Урядів та експерти Сторін з питань водного господарства на прикордонних водах.

3 липня учасники делегацій здійснили огляд водогосподарських споруд на р. Дніпро.

Як і в попередні роки, головними питаннями порядку денного були реалізація завдань XVІ наради Уповноважених Урядів, взаємне інформування щодо водогосподарської ситуації, гідрометеорології, вирішення проблем засмічення побутовими відходами р. Тиса та її приток, раціонального використання водних ресурсів та охорони якості прикордонних вод, а також реалізація міжнародних проектів за період з червня 2011 року по червень 2012 року.

Уповноваженими Урядів окремо розглядалось питання спільної кривої вільної поверхні та обчислення розрахункових рівнів різної паводкової забезпеченості на українсько-угорських прикордонних ділянках басейну р. Тиса, оскільки паводки останніх десятиріч підтвердили те, що система протипаводкового захисту на ділянці Верхньої Тиси як на українській, так і на угорській територіях потребує термінового вдосконалення. З цією метою були розроблені національні програми розвитку, які передбачають комплексний розвиток системи протипаводкового захисту в басейні Верхньої Тиси. Однак для забезпечення рівноцінного розвитку систем на території обох країн, необхідною є наявність спільних фіксованих відміток (спільної кривої вільної поверхні) для виконання узгоджених проектувальних та будівельних робіт на прикордонних ділянках річки.

Створена за дорученням Уповноважених Урядів робоча група з визначення кривої вільної поверхні в червні представила заступникам Уповноважених Урядів аналіз результатів моделювання та пропозицію щодо спільної розрахункової кривої, які в свою чергу представили їх Уповноваженим Урядів. Уповноважені Урядів затвердили пропозицію і доручили своїм заступникам підготувати спільну концепцію розвитку, яка за відносно короткий період (3-5 років) здатна створити довгостроковий протипаводковий захист на українсько-угорській прикордонній ділянці Bерхньої Тиси, враховуючи при цьому національні законодавства Угорщини та України, а також принципи ВРД ЄС.

На нараді також обговорили актуальні питання функціонування спільної українсько-угорської системи моніторингу паводків АІВС-“Тиса”, відмітили її надійність і водночас погодились забезпечити заходи щодо її вдосконалення, реконструкції та модернізації.

Уповноважені Урядів констатували, що в процесі реалізації положень Міжурядової українсько-угорської Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах Сторони здійснювали належні організаційні та технічні заходи, спрямовані на забезпечення розвитку системи протипаводкового захисту. Заступники Уповноважених Урядів, керівники робочих груп та експерти Сторін підтримували постійний зв’язок, обмінювалися необхідною оперативною і додатковою інформацією згідно із погодженими планами та чинними Порядками.

Підсумовуючи роботу наради керівники обох делегацій відзначили, що впродовж останнього року всі напрямки українсько-угорського співробітництва розвивалися динамічно і продуктивно. Уповноважені Урядів затвердили план роботи заступників, керівників та експертів робочих груп на 2012-2013 роки.

За результатами ХVІІ наради Уповноважені Урядів підписали відповідний Протокол.

416 переглядів