29 червня в с.Квасово Берегівського району відбулося відзначення Дня Дунаю

Щороку у червні, одночасно в 14 країнах басейну Дунаю, включаючи Україну, проходять ряд фестивалів, екологічних акцій та інших заходів, спрямованих на інформування і підвищення екологічної культури жителів Дунайського басейну. В Закарпатті вже традиційно це свято отримало назву “Тиса – молодша сестра Дунаю”. Цього року місцем проведення свята вперше стало село Квасово Берегівського району.

Близько 280 дітей з різних районів Закарпаття, а також Прикарпаття та дельти Дунаю взяли участь у святі, яке відбулося за підтримки Закарпатської обласної державної адміністрації, Міжнародної Комісії з захисту р. Дунай, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державного агентства водних ресурсів України. Почесними учасниками свята були гості з Представництва Європейського Союзу в Україні.

Програма цьогорічного святкування включала в себе конкурс пісні на екологічну тематику “Співочий водограй”, конкурс “Дунайський митець” виробів з матеріалів, які можна знайти на берегах річок (як природних, так і штучних), конкурс повітряних зміїв “Долетіти до Дунаю” та акцію “Дарунок Боржаві”, під час якої учасники свята випустили 500 сомів та карасів у Боржаву, і таким чином зробили свій внесок у відновлення популяції риби. Діти підготували цікаві виступи та оригінальні вироби, якими мали змогу насолодитися присутні на святі, а найбільш вдалі були обрані поважним журі до нагородження грамотами і призами.

Басейнове управління водних ресурсів р. Тиси в рамках реалізації проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця” взяло участь в організації святкування Дня Дунаю і забезпечило участь дітей навчальних закладів Ужгородського району.

Всі школи – учасники свята отримали в подарунок книгу “Історія водного господарства Закарпатської області”.

Водники краю (міжрайонні управління водного господарства) пригощали дітей безкоштовним морозивом та готували смачну рибну юшку.

І, звичайно, не обійшлося без нагородження учасників конкурсів призами, хоча найкращим призом була участь у цьому вже традиційному для Закарпаття святі.

Діти та молодь наприкінці свята вишикувалися у “живий надпис” “День Дунаю”, а переможці конкурсів мали змогу споглядати його з висоти польоту повітряної кулі, яка стала кульмінацією свята.

Наступного дня п’ять команд дітей та організаторів свята здійснили сплав по р.Тиса та екологічну акцію по збору пластикових пляшок на березі річки, загалом було зібрано 3,4 тонни пластикового сміття.

462 переглядів