Обмін досвідом управління водними ресурсами і сільським господарством

В рамках проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця” 20-21 березня 2012 року на території угорської частини Берегівської польдерної системи в с. Берегдороц, Угорщина відбувся спільний семінар з питань інтегрованого управління водним та сільським господарством.

Головною метою проведення семінару було ознайомити українських експертів щодо впровадження інтегрованого управління водними ресурсами та сільським господарством на території Угорщини, а також обмінятись досвідом з угорськими колегами з цих питань.

В семінарі взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси), Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ (FETIVIZIG), ДУ Закарпатський центр “Облдержродючість”, Ужгородського МУВГ, голова Червонівської сільської ради, голова Соловківської сільської ради, РМЕО “Екосфера”, ОДБВО Закарпатської області, Берегівського міськрайонного центру зайнятості, Ужгородської РДА, ЗакДУ Управління сільського господарства та розвитку села, обласного відділення Соболч-Сотмар-Берег Ново-Берегське водогосподарське товариство.

З презентацією щодо історії розвитку водного господарства та формування товариств, сучасний стан галузевої інспекторської діяльності на семінарі виступив Дойко Іштван, начальник відділу FETIVIZIG.

Цікавим було дізнатися про зону діяльності Дирекції, експлуатацію гідротехнічних споруд, функціонування товариств водників і їх взаємозв’язок з водними господарством, співпрацю з місцевими громадами та фермерами щодо використання меліорованих земель.

Про актуальні юридичні проблеми та нормативну базу функціонування Дирекції інформувала Др.Братан Тюнде, юрист FETIVIZIG. Учасників семінару особливо зацікавило питання відносин землевласників, органів водного господарства та місцевих громад. Виявилось, що вони як і в Україні є проблемними та не повністю врегульованими на законодавчому рівні. Але, в Угорщині є позитивний досвід залучення непрацюючих громадян до громадських робіт з експлуатації водогосподарських споруд, каналів, що регулюється на законодавчому рівні. Щорічно Дирекція залучає біля 2000 чоловік. Це є хороший досвід, який би можна перейняти і нам в Україні.

Представник угорського водогосподарського товариства у своєму виступі розповів про взаємозв’язок та діяльність з організації захисту органів місцевого самоврядування та водогосподарських товариств. Наразі в Угорщині 84 товариства і Дирекція водного господарства здійснює управління над товариствами, що ефективно з точки зору протипаводкового захисту і відведення внутрішніх вод.

На семінарі також виступили українські експерти з доповідями щодо розвитку водного господарства на Закарпатті, підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва в умовах реалізації протипаводкових заходів, шляхи підвищення родючості ґрунтів в зоні проекту. Представник Берегівського центру зайнятості інформував угорських колег щодо роботи служби зайнятості в Україні. Про можливість залучення безробітних до роботи на водогосподарських об’єктах, то порівнюючи ситуацію в Україні і Угорщині, він зазначив, що для нас це досить проблематично. Оскільки, відповідно угорського законодавства оплату безробітним ведуть з держбюджету на ці цілі, а у нас повинен платити замовник – водне господарство, в якого вкрай обмежені фінансові можливості.

Наступного дня учасники семінару провели огляд водогосподарських об’єктів FETIVIZIG та каналів товариств в регіоні Берег, а також ознайомились з діяльністю екологічно чистої ферми Густі в с. Тарпа. Відвідання цієї ферми викликало великий інтерес в учасників семінару своєю унікальністю, великою повагою до історичних традицій угорського селянина, його турботою за генетичний фонд місцевої флори і фауни.

Загалом, семінар виявився дуже цікавим, корисним й інформативним для експертів як України , так і Угорщини. Оскільки, всі мали змогу обмінятись досвідом з різних питань, відвідати справжнє фермерське господарство, а також встановити певні зв’язки.

 

656 переглядів