Про гідрогеолого-меліоративну ситуацію на меліорованих землях Закарпатської області станом на 20 червня 2012 року

Роботи по підготовці меліоративних систем до роботи у 2012 році проводились на виконання спільного наказу Мінагрополітики та Держводагентства України від 25.11.2011 року № 656/243 “Про підготовку меліоративних систем, поливної техніки та дощувальних машин до роботи у 2012 році”. Площа осушених земель, передбачених для підготовки до роботи, складає 156,3 тис. гектарів.

У січні-березні 2012 року снігозапаси на території області в басейнах основних річок складали 126-140 % до норми.

Рівні ґрунтових вод на меліоративних системах на протязі холодного періоду (січень-лютий) були стабільними, але починаючи з березня розпочалось їх пониження.

На початок вегетаційного періоду 2012 року в області переважала посушливо-тепла погода, внаслідок чого рівні ґрунтових вод опустились до досить низьких відміток і залягали на глибині 1,25 – 2,5 м, що нижче норми осушення для сільськогосподарських культур.

Недостатня кількість опадів та високі денні температури повітря призвели до зниження рівнів води в річках та каналах, які в значній мірі живлять ґрунтові води.

Станом на 15 травня 2012 року вологозапаси в кореневмістному шарі ґрунтів на більшості меліорованих земель були недостатніми ( 53 – 62 % при нормі 60 -80 %).

Гідрогеолого-меліоративна ситуація в області в першій половині червня покращилась за рахунок збільшення атмосферних опадів, внаслідок чого рівні грунтових вод підвищились. Стан меліорованих угідь визначається, головним чином, динамікою підземних вод в водоносних горизонтах активного водообміну, водно-сольовими процесами в ґрунтах і водогосподарською діяльністю.

Тому заходи на осушуваних землях необхідно спрямувати на створення і підтримання сприятливого меліоративного стану для вирощування високих і стійких врожаїв сільськогосподарських культур, незалежно від погодних умов. Домінуючим фактором формування меліоративних систем є режим ґрунтових вод. Для сприятливої меліоративної ситуації на середину вегетаційного періоду вони повинні бути в межах 0,75 – 1,25 м., для задовільної 1,25 – 1,5 м. і більше 1,5 м незадовільна. Закономірності його формування в поєднанні з техногенними умовами становлять основу управління водним режимом меліорованих земель.

Оцінка меліоративного стану осушуваних земель за термінами відведення поверхневих вод є задовільна, так як поверхневі води відводяться довше двох діб.

Продуктивні вологозапаси на території осушуваних сільськогосподарських угідь, формуються під впливом ґрунтової та поверхневої вологи. Рекомендована вологість для культур на середину вегетації в посушливий рік (при забезпеченості опадами 75%), повинна становити – для зернових та зернобобових 80 – 75 %, овочевих та коренеплоди 70 – 75% і багаторічні трави 80% від повної вологоємкості ( ПВ). Середні вологозапаси станом на 15 червня 2012 р. становлять від 70 до 85 % від ПВ, що є сприятливими на даний період.

Таким чином, в цілому по еталонним системам області за рівнями ґрунтових вод меліоративна ситуація оцінюється як задовільна, за швидкістю вивільнення орного шару від гравітаційної вологи сприятлива та задовільна, за термінами відведення поверхневих вод задовільна, а за вологозапасами в кореневмісному шарі ґрунту меліоративний стан спостерігається як сприятливий.

В цілому за критеріями оцінки меліоративного стану осушуваних земель меліоративна ситуація оцінюється як задовільна.

Погодні умови, які спостерігаються на даний час, вимагають регулярного поповнення вологозапасів в ґрунті, з метою збереження посівів та отримання врожаїв.

В зв’язку з цим на осушувальних системах області міжрайонні управління водного господарства проводять накопичення води в міжгосподарських магістральних каналах.

На міжгосподарській мережі підготовлені 30 насосних станцій, проведено ремонт 15 насосно-силових агрегатів, відремонтовано 14 гідропостів та 131 інших гідротехнічних споруд, проводяться роботи по очищенню каналів. Проводяться роботи і на внутрішньогосподарській мережі-очищуються канали, відремонтовано окремі гідротехнічні споруди.

З метою збереження посівів рекомендуємо землекористувачам проводити накопичення води у внутрішньогосподарських каналах, регулювати водно-повітряний режим земель шляхом шлюзування, здійснювати поливи сільськогосподарських культур.

По замовленню землекористувачів міжрайонні управління водного господарства мають можливість подати воду для обводнення сільськогосподарських угідь.

У складі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса функціонує Закарпатська гідрогеолого-меліоративна партія, яка здатна на договірних засадах з землекористувачами виконувати роботи по визначенню вологозапасів в ґрунтах, рівнів ґрунтових вод, а також виконувати аналізи ґрунтів з видачею відповідних рекомендацій по покращенню стану сільськогосподарських угідь.

Відділ водних ресурсів БУВР р.Тиса

413 переглядів