Про проходження в області швидкоплинного зливового паводку

В ніч з 4 на 5 червня 2012 р. в верхів’ях басейну річки Уж пройшли інтенсивні зливові дощі – 25-30 мм, що призвело до швидкоплинного підняття рівня води на річці Уж на 1,0-1,5 м, без виходу води на заплаву. За результатами попереднього обстеження, проведеного з 15 до 18 години 5 червня представниками відділу ТЕБ та НС Великоберезнянської райдержадміністрації, підрозділу МНС Великоберезнянського району, спеціалістами Ужгородського МУВГ та головою села Стужиця встановлено, що в наслідок інтенсивного стоку водами р.Світла в с.Стужиця Великоберезнянського району зруйновано 2 (два) містки місцевого значення.

За даними автоматизованих вимірювальних станцій АІВС ТИСА минулої доби по області пройшли дощі 8-24 мм в західній частині та інтенсивні в центральній та північній 34-47мм: місцями сильні зливи 50мм (Солотвино) – 68мм (Колочава). На ріках області спостерігаються підйоми рівнів води на 40-130 см в верхніх течіях та в середніх течіях Тиси до 195 см. В верхів’ях приток р.Тиса на 8 годину ранку сформувались максимальні рівні переважно без виходу води на заплави.

За прогнозом Закарпатського обласного центру з гідрометеорології протягом доби опади припиняться, на притоках Тиси в нижніх течіях завершиться добігання води з верхів’їв з підвищенням рівнів на 0.3-0.8м. На р. Тиса на ділянці Хуст-Вилок та в нижніх течіях р. Боржави очікується підвищення рівня на 1.0-2.0 м. з можливим початковим виходом води на заплави в понижених місцях. На решті річок буде відбуватись зниження рівнів води.

В с. Руська Мокра Тячівського району в районі вул. Миру водами р.Мокрянка нижче існуючої дамби змито 80 м тимчасового ґрунтового насипу, що утворився після проведеної розчистки русла. Підтоплень дворогосподарств не виявлено. Детальна інформація буде надана додатково після обстеження та складання відповідного акту обстеження з участю спеціалістів Тячівського МУВГ.

В с. Лопухово в районі вул. Партизанська розмито призму упору та зруйновано 2 ряд плетневих кліток правобережної дамби на р. Брустурянка, збудованої у 2008 році. Загальна протяжність дамби становить 390 м. Протяжність розмиву становить 50 м.

В зв’язку з формуванням на річках області 6-7 червня 2012 р. швидкоплинного зливового паводку, для забезпечення його безаварійного пропуску і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення БУВР ТИСИ вжив невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій:

  • попереджено всі районні сільські та селищні ради, що в зв’язку зі зливами відновлюється загроза підтоплення частин населених пунктів та територій за рахунок формування інтенсивного місцевого стоку та захаращеності потічків, присадибних, придорожніх канав та кюветів, для попередження підтоплення рекомендувати провести попередню прочистку присадибних кюветів канав та сільських потічків;
  • проводиться підготовка водосховищ для акумулювання паводкових вод;
  • проводиться перевірка всіх водопропускних гідротехнічних споруд та шлюзів-регуляторів;
  • підготовлені до роботи по перекачці місцевого стоку агрегати та силове обладнання стаціонарних та пересувних насосних станцій;
  • приведено у підвищену готовність техніку та аварійні бригади, аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження;
  • визначено можливі аварійно-небезпечні місця, організовано спостереження на загрозливих ділянках.

    435 переглядів