На берегах Боржави відзначили День Дунаю – 2018

День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, який відзначається щорічно в кінці червня в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії з захисту р. Дунай.

Цьогоріч День Дунаю провели у мальовничому селі Квасово Берегівського району. Для заходу обрано цікаву концепцію – діти мали можливість поринути у часи Середньовіччя з лицарями та піратами, адже свято відбувалося у с.Квасово, де знаходяться руїни Квасівського замку. На місцевому футбольному полі біля річки Боржава та руїн Квасівського замку (ХІІ століття) була встановлена велика сцена для виступів та розгорнуте дитяче містечко з локаціями для активного відпочинку.

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса традиційно взяло активну участь у підготовці і проведенні свята. Напередодні святкування навколишня територія була очищена працівниками Берегівського МУВГ від сміття та рослинності, гідротехнічні споруди приведені в належний  естетичний та технічний стан. Також виконані роботи з влаштування пірсу для проведення сплаву пластикових корабликів, а біля руїн Квасівського замку встановлено спеціальну табличку з інформацією про історичну цінність об’єкту.

Організаційну та фінансову підтримку заходу надав проект ЄС «Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» з незмінною ведучою свята – експертом Міжнародної комісії із захисту р. Дунай в Україні Оленою Марушевською. Співорганізаторами заходу виступили Міністерство екології та природних ресурсів України, Державне агентство водних ресурсів України, Закарпатська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, місцева громада с.Квасово, компанія Кока-кола Беверіджиз Україна, група енергетичних компаній «РЕНЕР» та ТОВ «Акваресурсенерго».

З урочистим привітанням до учасників свята звернулися заступник Голови Держводагентства Павло Гвозденко, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, менеджер проектів Представництва ЄС в Україні Олександр Клітко, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль, представник компанії «РЕНЕР» Юрій Сас та інші.

У відзначенні свята взяли участь представники Міжнародної комісії із захисту р. Дунай, Представництва Європейського Союзу в Україні, дипломати, іноземні гості, представники водогосподарських організацій Закарпаття,  Берегівської райдержадміністрації, Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, зацікавлених організацій та місцевих органів самоврядування навколишніх сіл, а також науковці, студенти, школярі, журналісти та жителі краю.

Захід розпочався звучанням гімну України. Після привітань посадовців учні Ужгородського (ЗОЕНЦ та Баранинська громада), Тячівського (м.Тячів) та Берегівського районів (с.Квасово та с.Оросієво) презентували поетично-музичний виступ на тему екологічного збереження річок та культурної спадщини.

Для привернення уваги до боротьби з пластиковим забрудненням,  організатори влаштували театралізовану битву лицарів з “пластиковим чудовиськом”, яке було переможене і викинуте у контейнер для сміття. Атмосферу середньовіччя чудово доповнили руїни давньої неприступної фортеці – Квасівського замку, які знаходяться якраз поряд зі стадіоном, на якому проходило свято.

На свято були запрошені ковалі, які безпосередньо на фестивалі виготовляли спеціальні монети – символи екологічних лицарів. Саме у цей почесний титул було посвячено усіх переможців конкурсів та квестів, а також почесних гостей свята та усіх бажаючих.

Також напередодні на захисній дамбі Берегівським МУВГ створено великомасштабний напис з спеціального каміння круглої форми “КВАСОВО♥р.БОРЖАВУ”. Діти, які взяли участь у святі, розмалювали каміння різноманітними малюнками про річку і тепер цей слоган добре видно з висоти пташиного польоту.

Тут же під написом розгорнули цікаву виставку пластикових піратських кораблів. Плавучі засоби  на виставку представили школярі в рамках конкурсу, що був оголошений напередодні свята. Для того, щоб зацікавити дітей і звернути увагу на засмічення річок пластиковими відходами, було придумано історію про нові типи піратів, які полюють на пластикові пляшки замість золота (оскільки будь-які відходи, якщо з ними правильно поводитися, можуть стати ресурсом і приносити реальні гроші). Пластикові пірати, звичайно, подорожують на пластикових кораблях. Тому дітям було запропоновано змайструвати пластикові кораблі, які мають екологічний заклик.

Неперевершені витвори дитячої фантазії оцінювало кваліфіковане журі, а переможцям вручили цінні призи. Згодом піратські кораблі вирушили у регату по річці Боржава. Захід проводився спільно з угорською неурядовою організацією PET CUPA, яка проводить регати у поєднанні із очищенням річок, таким чином сприяючи транскордонному співробітництву.

Вже традиційно до свята проводилися заходи з покращення інфраструктури збору відходів. З метою зменшення кількості пластику, який потрапляє на сміттєзвалище та безпосередньо у річку Тису, було організовано збір пластикових пляшок школярами с.Оросієво Берегівського району. Весь зібраний пластик забрала місцева спеціалізована компанія, яка відшкодувала школі кошти за зібраний пластик відповідно до ринкової вартості вторинної сировини. Також, в рамках свята від компанії Кока-Кола Беверіджиз Україна с.Оросієво отримало п’ять великих контейнерів (1100 л) для роздільного збору вторсировини.

Яке ж свято без традиційної закарпатської юшки? Всі п’ять міжрайонних управлінь водного господарства на чолі з господарями – Берегівським МУВГ взяли активну участь у підтримці свята і пригощали учасників свята смачними традиційними закарпатськими стравами, а діток порадували смачним морозивом. Завершилося святкування вогняним шоу на руїнах замку.

Дякуємо всім за гарне свято!

708 переглядів