Проведено навчання роботі з механізмом ТRUXOR DM 5000

З метою покращення експлуатації та розчистки каналів Берегівської польдерної системи Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси) в рамках реалізації проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця” закупило спеціальну експлуатаційну техніку-багатофункціональну машину-амфібію ТRUXOR DM 5000 виробництва шведської фірми “Dorotea Mekaniska AВ”.

Як відомо, Берегівська меліоративна система потребує проведення реконструкції, зокрема в частині збільшення її пропускної спроможності та забезпечення подачі води для обводнення прилеглих територій. За весь період її функціонування (більше 40 років), магістральні канали практично не очищалися від мулу, й тому зараз замулені. Замуленість каналів негативно впливає на екологічну ситуацію, погіршує умови існування біологічних видів, збільшення біологічної інвазії та порушення нормального водного циклу в системі каналів. Тому необхідність придбання такого механізму не викликає сумнівів, і його використання в подальшій роботі експлуатаційних організацій сприятиме не тільки збільшенню пропускної спроможності каналів, але й покращить екологічну ситуацію.

Наразі, машина-амфібія такого типу є єдиною в Західній Україні. Переваги цієї машини від інших механізмів, які застосовуються для розчистки каналів, полягає в тому, що вона працює як на суші, так і у воді (руслі каналів/різних водойм). “Труксор” застосовується для комплексної очистки каналів, озер, водойм від очерету, намулу та іншої рослинності. Роботи здійснюються за допомогою навісного обладнання, яке включає пристрої для всмоктування і транспортування мулу; для скошування рослинності у водоймах; обладнання для збору й транспортування зрізаної рослинності, а також екскаваторне обладнання, яке пристосоване як для чистки водойм, так і для риття каналів та прокладання кабелю у важкодоступних болотистих місцях.

Минулого тижня в БУВР Тиси було проведено теоретичне навчання працівників-механізаторів міжрайонних управлінь водного господарства щодо експлуатації цього обладнання, ознайомлено їх з його технічними характеристиками та особливостями.

Впродовж 29-30 травня 2012 року, представники шведської фірми Доротеа провели практичне навчання роботі з цією унікальною машиною механізаторів міжрайонних управлінь водного господарства, зокрема Ужгородського, яке безпосередньо буде використовувати цю техніку для експлуатації каналів. Місцем проведення випробування роботи Труксора було обрано підвідний канал до НС 12 Берегівської осушної системи.

Протягом двох днів спеціалісти мали можливість освоїти цей механізм, застосовуючи різні види навісного обладнання – для скошування очерету і виносу його на берег, видалення намулу за допомогою земснаряду, а також екскаваторне обладнання для очистки каналу.

Безсумнівно цей механізм значно полегшить роботу з експлуатації каналів, покращить як їх функціональні можливості, так і естетичний вигляд.

Керівник проекту Олег Кисіль дав інтервю присутнім на тренінгу представникам центральних і регіональних телерадіокомпаній (ICTV, 5 канал, Тиса-1).

404 переглядів