Представлення проекту Національного плану управління басейном р. Тиса

Представлення проекту Національного плану управління басейном р. Тиса

24 квітня в приміщенні Басейнового управління водними ресурсами р.Тиса відбувся семінар з представлення та обговорення проекту Національного плану управління басейном р. Тиса. Для участі в семінарі було запрошено представників обласних управлінь житлово-комунального господарства, з питань надзвичайних ситуацій, з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму, охорони навколишнього середовища, державної екологічної інспекції, обласної СЕС, Закарпатського ЦГМ, наукові організації, найбільші водокористувачі області та громадськість краю.

Країни басейну Тиси мають давню історію співробітництва, включаючи Угоду з охорони річки Тиса та її приток 1986 р. та заснування у 2000 р. Водного Форуму басейну р. Тиса, спрямованого на вирішення проблем паводків. Всі країни басейну Тиси є сторонами Конвенції про охорону річки Дунай, яка є однією з найбільш універсальних діючих угод між країнами басейну Дунаю. В 2002 р. Україна ратифікувала Конвенцію про охорону річки Дунай і є однією з 14 повноправних країн-сторін Конвенції.

Басейн р. Тиса, у плані впровадження європейського водного законодавства, для України є найбільш типовим, тому що крім нашої держави він розташований на території ще чотирьох країн: Румунії, Угорщини, Словаччини та Сербії. Басейн Тиси є одним з найуспішніших прикладів співпраці між країнами ЄС (Румунія, Словаччина, Угорщина) та Україною щодо впровадження положень ВРД.

Тому, річковий басейн Тиси, можна розглядати як полігон для адаптації українського водного законодавства до законодавства ЄС, а саме через впровадження положень ВРД. Цей досвід можна буде поширювати на інші річкові басейни України.

З метою вирішення питань охорони, збереження і відтворення водних ресурсів у межах річкового басейну з урахуванням адміністративно-територіальних інтересів, відповідно до наказу Держводагентства створено нове басейнове управління водних ресурсів річки Тиса за рахунок реорганізації Закарпатського облводгоспу.Основним завданням БУВР Тиси є забезпечення державного управління водними ресурсами, збереження та відтворення поверхневих вод та реалізація заходів щодо розвитку водного господарства і меліорації земель, експлуатації об’єктів державного водогосподарського комплексу. Впровадження принципів басейнового управління водними ресурсами річкового басейну, як суб-басейну річки Дунай, закріплено у Водній Рамковій Директиві ЄС, Паводковій Директиві ЄС, Міжнародній комісії з захисту річки Дунай.

Тому вже зараз БУВР Тиси та всі підвідомчі міжрайонні управління БУВР Тиси працюють за басейновим принципом та залучені до впровадження основних засад ВРД.

Співпраця в рамках Міжнародної комісії з захисту річки Дунай є важливою для України та й Закарпаття зокрема по декільком аспектам, а саме:

“Міжнародний аспект. МКЗРД є одним з найбільш впливових природоохоронних органів в Європі, участь в якому є елементом європейської інтеграції України. Басейн Дунаю є ідеальним “полігоном” для відпрацювання положень ВРД та адаптації національного водного законодавства до законодавства країн ЄС.

“Екологічний аспект. Покращення екологічного стану водних об’єктів української частини басейну Тиси.

“Науково-освітній аспект. Можливість опанування найкращого європейського досвіду з питань управління водними ресурсами,

“Фінансовий аспект. Можливість отримання міжнародної технічної допомоги для України в рамках фінансування заходів

Країни басейну Тиси, в тому числі й Україна, домовилися підготувати план інтегрованого управління басейном, який поєднає питання якості та кількості водних ресурсів, водного та земельного менеджменту, паводків та посух.

План було розроблено і схвалено Головами делегацій країн басейну Тиси в Міжнародної Комісії із захисту р. Дунай у грудні 2010 р. А в квітні 2011 р. в Ужгороді на Конференції міністрів охорони довкілля тисяйських країн було укладено Меморандум про порозуміння “Посилення співробітництва у басейні річки Тиса у напрямку імплементації Плану інтегрованого управління басейном річки Тиса з метою підтримки сталого розвитку регіону”.

Україна, як країна, яка не входить до ЄС, наразі не зобов’язана розробляти та впроваджувати національні Плани управління басейнами річок. Але зважаючи на міжнародні обов’язки було прийнято рішення про підготовку Національного плану управління басейном річки Тиса.

Угодою про асоціацію Україна – ЄС, парафування якої відбулося 30 березня 2012 р. передбачено адаптацію водного законодавства України до Директив ЄС, зокрема Водної рамкової директиви. Саме ця Директива вимагає щоби управління кожного річкового басейну здійснювалося згідно розроблених Планів. Тому можна розглядати проект національного плану управління басейном р. Тиса як крок нашої країни на шляху євроінтеграції та зразок для інших річкових басейнів в Україні.

Робота по розробці національного плану управління басейном р. Тиса виконана національними експертами Міжнародної комісії з захисту річки Дунай за підтримки Проекту ЄС “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”.

Розроблений План базується на об’єктивній оцінці даних моніторингу за хімічними, біологічними та гідроморфологічними показниками Тиси та її приток і підземних вод. Виявлено що головними причинами поганого екологічного та хімічного статусів річок є забруднення органікою, поживними та небезпечними (в тому числі важкими металами) речовинами, гидроморфологічні зміни, засмічення русел та берегів побутовім сміттям та поширення немісцевих (інвазійних) видів водної флори та фауни, а також встановлено їхні джерела.

Програма заходів орієнтована на досягнення екологічної цілі Плану – добрий екологічний статус всіх водних об’єктів басейну Тиси за конкретний період.

Під час семінару відбулося жваве обговорення представлених заходів Плану. Найближчим часом матеріали плану будуть доступні для обговорення на сайті БУВР Тиси.

445 переглядів