Українська, Угорська і Румунська Сторони вирішують питання протипаводкового захисту на прикордонній ділянці спільного інтересу

Українська, Угорська і Румунська Сторони вирішують питання протипаводкового захисту на прикордонній ділянці спільного інтересу

Відповідно до попередньої домовленості з Румунською і Угорською Сторонами, 4 квітня 2012 року у м. Виноградів на базі Виноградівського МУВГ відбулася спільна тристороння зустріч з питання узгодження робочого проекту “Реконструкція правобережної дамби р. Тур, Виноградівського району”.

Українську делегацію на зустрічі очолював Заступник Уповноваженого Уряду України з питань водного господарства на прикордонних водах з Угорщиною, керівник української частини українсько-румунської робочої групи з проблем гідрографічного басейну р. Тиса, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак. Румунську делегацію Дирекції вод Сомеш – Тиса очолив керівник румунської частини українсько-румунської робочої групи з проблем гідрографічного басейну р. Тиса Раду Фаркаш. Угорська Сторона була представлена фахівцями Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ на чолі із Заступником Уповноваженого Уряду Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах з Україною, директором Гашпаром Боднаром. Окрім цього, у заході взяли участь начальник і ГІП ВКП “Закарпаттяводпроект”, як виконавці проекту, головний інженер і головний гідротехнік організації-замовника проекту – ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів у Закарпатській області”, головний інженер БУВР Тиси та начальник Виноградівського МУВГ.

Відкриваючи офіційну частину зустрічі, В. Чіпак підкреслив, що зазначений робочий проект планувалося впроваджувати у рамках реалізації спільного тристороннього проекту Програми ТКС ЄІСП HUSKROUA 2007-2013 “Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса – Тур”, але у зв’язку із серйозною затримкою в підписанні Грантової Угоди проекту, робочий проект реконструкції правобережної дамби р. Тур розроблявся у рамках прикордонного співробітництва. Начальник БУВР Тиси висловив Румунській Стороні подяку за сприяння у виконанні детальних геодезичних вишукувань і за ініціативу проведення цієї зустрічі, та Угорській Стороні – за допомогу в забезпеченні необхідних даних для проектантів.

В рамках робочого проекту заплановано здійснити реконструкцію правосторонньої дамби р. Тур, довжина якої на українській території складає 3 км вздовж річки. Необхідність виконання цих робіт зумовлена тим, що з часу будівництва дамби півстоліття тому реконструкція споруди не проводилася, і аварійним станом придамбового каналу, а їх складність полягає, насамперед, у заболоченості прилеглої території та у труднощах, пов’язаних з обмеженістю доступу на цю прикордонну зону.

На основі інформації, представленої головним інженером проекту, експерти детально обговорили узгодження відміток реконструйованого гребеня дамби з угорського і румунського боків, а також попередньо погодили визначену в робочому проекті конструкцію дамби.

Сторони також домовилися про виготовлення і передачу Українською Стороною додаткових креслень переїзду через дамбу та про те, що остаточне погодження проекту Угорською та Румунською Сторонами буде надано додатково по завершенні відповідного розгляду.

Підсумовуючи досягнуті в ході зустрічі домовленості, В. Чіпак наголосив на важливості ролі та переваг, які дає співробітництво на прикордонних водах кожній зі Сторін, адже двосторонні Міжурядові Угоди регламентують взаємні зобов’язання надавати наявні у розпорядженні Сторін дані, необхідні для розробки проектів та виконання вишукувальних робіт на прикордонних водах.

За результатами проведення тристоронньої зустрічі Сторони підписали Пам’ятну записку.

330 переглядів