V засідання Українсько-Угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва

V засідання Українсько-Угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва

28-29 березня у м. Вайа (Угорщина) відбулося п’яте засідання українсько-угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва. Захід відбувся під головуванням Міністра надзвичайних ситуацій України Віктора Балоги та Державного секретаря Міністерства юстиції та адміністративних питань Угорщини Еріки Сабо.

Серед питань порядку денного Комісії Сторони приділили особливу увагу розгляду стану прикордонного співробітництва у сфері захисту природного навколишнього середовища та, зокрема – співпраці в галузі водного господарства на прикордонних водах.

Про українсько-угорське прикордонне водогосподарське співробітництво на засіданні Комісії виступили Заступники Уповноважених Урядів України та Угорщини – начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак та директор Верхнє-Тисайської дирекції водних справ Гашпар Боднар.

Заступник Уповноваженого Уряду України доповів членам Комісії про хід виконання двосторонніх заходів за основними напрямками, визначеними відповідною Міжурядовою Угодою:

  • узгоджена водогосподарська та водоохоронна діяльність обох Сторін на водотоках спільного користування;
  • захист населення та прикордонних територій від шкідливої дії вод;
  • регулярний обмін інформацією про кількісний і якісний стан водних ресурсів, що становлять спільний інтерес та їх раціональне використання;
  • взаємний обмін гідрометеорологічними даними;
  • обмін науково-методичними розробками з питань водного господарства.

    Окрім цього, начальник БУВР Тиси звернув увагу учасників засідання на результативність роботи Сторін з реалізації спільних проектів Програм ТКС ЄІСП HUSKROUA 2007-2013, які покликані сприяти посиленню протипаводкової безпеки в усьому Верхнє-Тисайському регіоні, забезпечуючи рівнозначний ступінь захисту обох країн, застосування новітніх інформаційних технологій (проведення моделювання паводків) з метою завчасного попередження про паводкову ситуацію, а також підвищуючи обізнаність населення про паводкову загрозу.

    В. Чіпак висловив переконання в тому, що всі рішення, зокрема і водогосподарські, які в майбутньому спільно прийматимуться Українською та Угорською Сторонами, матимуть конструктивний характер і стануть фундаментом для подальшого успішного розвитку прикордонних регіонів та двох країн у цілому.

    366 переглядів