Угорці продовжують посилювати захист своїх територій, українська сторона звітує про збитки і чекає фінансування

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 14 – 16 травня 2018 року відбулася зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було проведення планового весняного огляду водогосподарських споруд на українській та угорській територіях в басейні Верхньої Тиси, а також розглядались питання щодо проведених за останній рік заходів з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, можливостей управління засухами на прикордонних меліоративних системах, актуалізації Порядку співробітництва по захисту від шкідливої дії вод, стану експлуатації спільної АІВС-Тиса.

Сторони взаємно підготували деталізовану інформацію про захист населених пунктів та територій від шкідливої дії паводкових та внутрішніх вод за відповідний період та провели місцевий огляд ділянок, пошкоджених грудневим паводком на українській території. На угорській території оглянули ведення будівельних робіт з реконструкції протипаводкових дамб річок Тиса та Батар до нових розрахункових рівнів паводків, будівництво водозабірної споруди та каналу з р. Тиса, а також модернізований диспетчерський центр в приміщенні Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства в м. Ніредьгаза.

Сторони дослідили можливості управління браком води на прикордонних меліоративних системах з урахуванням результатів раніше розроблених досліджень та запланованих проектів. У цьому контексті експерти розробили новий розділ до спільного Порядку співробітництва по захисту від шкідливої дії вод на прикордонних водах щодо управління засухами, який буде найближчим часом представлено заступникам Уповноважених Урядів Сторін. Також визначили необхідність проведення подальших геодезичних вишукувань на каналах спільного інтересу Сипа, Верке, Мосток та Ковач-Поток з метою розробки проекту концепції щодо можливостей обводнення системи Берег через канали Верке і Сипа. Експерти в рамках зустрічі провели місцевий огляд та узгодження, пов’язані з даним дослідженням.

Українські і угорські експерти здійснили взаємне інформування про завдання з вдосконалення та експлуатації спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС-«Тиса») та домовились про проведення влітку поточного року обслуговування і аналізу стану українських гірських ретрансляторів та рівнинних станцій.

Залишається відкритим питання засмічення побутовими відходами р. Тиса, щодо якого Угорська Сторона переконливо просить звертатись до всіх можливих інстанцій з метою вирішення проблеми на українській території.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

503 переглядів