В Ужгороді відбувся Підсумковий семінар з обговорення підготовки Плану управління басейном р.Тиса

11 травня 2018 року в Ужгороді, в конференц-залі готелю «Прага», відбувся підсумковий семінар з інформаційних зустрічей щодо підготовки Інтегрованого плану управління басейном річки Тиси. В семінарі взяли участь представники Держводагентства, багатьох департаментів Закарпатської ОДА, Закарпатської облради, органів місцевого самоврядування, фахівці з водогосподарських, лісогосподарських організацій, неурядових громадських екологічних організацій.

Семінар відбувся в рамках впровадження проекту «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиси» (JOINTISZA), який здійснюється в рамках Дунайської Транснаціональної Програми ЄС. Асоційовані партнери проекту в Україні – Державне агентство водних ресурсів України і Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса в Закарпатській області.

Проект JOINTISZA фокусує свою увагу на координації зусиль, спрямованих на управління річковим басейном і його захист від затоплення. Відтак упродовж 2017–2019 років асоційовані партнери проекту братимуть участь у розробці оновленого Інтегрованого плану управління басейном р. Тиси. Єдиний для п’яти країн, цей план дозволить застосувати комплексний підхід до розв’язання проблем у басейні, а також залучити фінансування для реалізації запланованих заходів.

Начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак розповів присутнім про важливі аспекти інтегрованого управління водними ресурсами в басейні р.Тиса. Він підкреслив, що водні ресурси є настільки важливі для людської життєдіяльності, що практично всі галузі будуть задіяні у підготовці стратегічного документу для раціонального управління водними ресурсами – Плані управління басейном р.Тиса.

Начальник відділу використання водних ресурсів і моніторингу вод Едуард Осійський детально представив зміни в національному законодавстві, що передбачають впровадження рамкових директив ЄС у сфері водної політики. Зокрема, одиницею управління визначено річковий басейн, а головним інструментом – План управління річковим басейном, який розробляється Держводагентством у співпраці з центральними і місцевими органами влади, профільними організаціями та басейновою радою.

Представник проекту, експерт Ольга розповіла про підсумки трьох зустрічей з обговорення підготовки Плану, які були проведені в Закарпатській області в лютому-квітні цього року. Серед найважливіших проблем, розв’язання яких є нагальним, учасниками обговорення названо забруднення водних ресурсів, потреба в реконструкції та будівництві очисних споруд, забезпечення захисту від паводків.

Учасники семінару активно долучилися до конструктивного обговорення підготовки Плану управління басейном річки Тиса і мали змогу висловити свою позицію та отримати відповіді на всі запитання.

557 переглядів