Виховання лідерських якостей у юних дослідників-екологів Закарпаття

Виховання лідерських якостей у юних дослідників-екологів Закарпаття

28-29 березня 2012 року на базі оздоровчого комплексу “Водограй” у с. Чинадієво Мукачівського району РМЕО “ЕКОСФЕРА” провела зліт школярів області, які займаються громадським моніторингом стану річок і каналів Закарпаття. Зліт проводився з метою обміну досвідом роботи, як школярів, так і їхніх наставників – вчителів, а також з метою обговорення результатів проведеної роботи.

У рамках зльоту був проведений семінар для школярів на тему “Розвиток лідерських якостей та планування природоохоронної та дослідницької діяльності”. Семінар містив ряд тренінгових занять, ігри на розвиток лідерства, вікторину на тему “Водні екосистеми”, квест. Участь у зльоті взяли 15 школярів Кам’янецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (вчитель Угрин Н.Ю.) і Червонівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (вчитель Дранчак І.Ю.) Ужгородського району та Нижньореметської ЗОШ І-ІІ ступенів (вчитель Біла М.І.) Берегівського району.

Зліт школярів проводився у рамках проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця” (HUSKROUA/0901/043, 2011-2013 рр.), який виконується Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиси та РМЕО “ЕКОСФЕРОЮ”, яка є партнером БУВР Тиса. Співспонсором зльоту також виступило Управління у справах молоді і спорту Закарпатської ОДА.

Роботу зі школами області у напрямку залучення школярів до дослідницької роботи через громадський моніторинг якості водних екосистем ЕКОСФЕРА почала ще у 2001 році. Системна робота ведеться з 2009 року у школах сіл Кам’яниця та Червоне. Тоді були започатковані систематичні дослідження якості води у річках Уж та локальних каналах Берегівської польдерної системи за хімічними показниками. Вчителі-ентузіасти Дранчак Іван Юрійович та Угрин Надія Юріївна, отримавши переносні хімічні лабораторії фірми MERCK, створили дитячі моніторингові групи і протягом трьох років проводили хімічні дослідження на водотоках своїх сіл. Паралельно вони проводили тренінгові заняття з учнями для поглиблення їхніх знань щодо структури та особливостей функціонування водних екосистем і їх охорони. Дослідницькі роботи, здійснені школярами під керівництвом своїх наставників, отримали перші місця на районних та обласних конкурсах робіт Малої академії наук.

ЕКОСФЕРА надала учителям методичну допомогу у вигляді навчально-методичних посібників”Піклуймося про нашу річку!” (1-й і 2-1 томи), які були написані на основі авторської освітньої програми ЕКОСФЕРИ вивчення і збереження водних екосистем. У ході роботи вчителів фахівці ЕКОСФЕРИ регулярно надавали методичні допомогу вчителям.

У 2011 році стартувала ще одна програма громадського моніторингу водних екосистем -методом біоіндикації. Програма містить 8 тренінгів для школярів та польові дослідження водних екосистем та оцінку екологічного стану водотоків за видами-біоіндикаторами. До неї долучились вже діючі моніторингові групи з с. Кам’яниця та с. Червоне на Ужгородщині, а також вчитель Біла Мар’яна Іванівна разом зі своїми учнями з с. Нижні Ремети на Берегівщині. Для реалізації цієї програми фахівцями ЕКОСФЕРИ розроблена відповідна програма “Досліджуємо водні екосистеми”, а також підготовлений до друку навчально-методичний посібник”Досліджуємо водні екосиситеми”, у якому викладено план 8 тренінгів для засвоєння знань про водні екосистеми та методика проведення польових досліджень водних екосистем й моніторингу та оцінки екологічного стану водних екосистем методом біоіндикації.

Метою зльоту було також розвиток лідерських якостей в учасників моніторингових груп, оскільки ці діти цікавляться охороною довкілля, отже, повинні вміти бути переконливими і вести за собою. Одним з головних завдань команд, які прибули на зліт, було розробити власні міні проекти, спрямовані на покращення стану довкілля у своєму селі. Розроблені міні проекти вони втілять у життя протягом шести місяців. На наступному зльоті у кінці року кожна команда представить результати своєї роботи

394 переглядів