Ювілей Ужгородського міжрайонного управління водного господарства

27 квітня 2018 року відзначило ювілейну дату – 25 річчя  від дня створення Ужгородського міжрайонного управління водного господарства.

Згідно наказу Державного комітету по водному господарству України № 45 від 08.04.1993 року, було утворено Ужгородське управління осушних систем і протипаводкових споруд, яке було перейменовано у 2005 році в Ужгородське міжрайонне управління водного господарства.

З 1993 по 2005 рр. Ужгородським УОС та ПС керував Нечитайло Микола Андрійович. А з лютого 2005 і по цей день колектив управління очолює досвідчений керівник – Івегеш Василь Васильович.

Діяльність управління зосереджена на території Ужгородського, Перечинського та В.Березнянського районів, де знаходиться 673 км середніх і малих річок, найбільші з них: р.Тиса – 18 км, р.Латориця – 35 км та р.Уж – 128 км. Крім того на низовинних територіях є багато штучних каналiв, а також нараховується чимало ставкiв i водосховищ.

З початку створення і по сьогоднішній день управління досягло багато здобутків, зокрема приймало активну участь у розробці та реалізації багатьох міжнародних проектів транскордонного співробітництва в галузі ведення водного господарства на прикордонних водах. В 1999-2000 р. виконуються роботи по відбудові кріплення гирла каналу Чаронда-Тиса, проводиться реконструкція насосної станції НС-1БОС, проводяться капітальні ремонти водовипусків на каналах, посилюються дамби та будується лівобережна водозахисна дамба на р.Уж в с.Сторожниця. З 2008 р. впроваджується проект Програми добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна «Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса», який спрямований на покращення протипаводкового захисту, водної  та екологічної ситуації на системі. В рамках програм добросусідства управління отримало пливучу косарку Hidrot та багатофункціональну косарку-амфібію Truxor D5000, аналогів яких на Західній Україні немає. Проводяться роботи з берегоукріплення, ремонту гідротехнічних споруд водних об’єктів та розчистці водовідвідних каналів. Управління тісно співпрацює з місцевими органами влади та господарствами, забезпечує за договорами технічне обслуговування внутрігосподарської мережі і споруд на ній

Управління неодноразово переживало важкі часи, але завдяки виваженій і кваліфікованій роботі керівництва та спеціалістів була збережена єдина на західній Україні профілактично-налагоджувальна дільниця, яка займається ремонтом та обслуговуванням електричного та механічного обладнання.

Завдяки їй управлінню вдається підтримувати в належному стані 15 насосних станцій, які були побудовані ще протягом 1960-1987 років і відпрацювали вже свої експлуатаційні терміни та машино-тракторний парк, якого в управлінні нараховується 20 одиниць автотранспортних засобів та 11 механізмів, серед яких в 2008 р. на баланс управління безоплатно було передано бульдозер Catherpillar D5KXL, в 2010 р. – косарку на базі трактора МТЗ 82.1 «Білорусь», МАЗ-551605, екскаватор Hitachi ZX240LC-3 та косарку на базі трактор 920.3 «Білорусь».

Працівниками Ужгородського МУВГ на даний час обслуговується 33,4 тис. га меліорованих земель, серед яких 2 осушувальні системи: Берегівська та Латорицька.

Основною функцією управління було і залишається проведення робіт з попередження та захисту населення від шкідливої дії вод, експлуатація гідротехнічних споруд та водозахисних дамб, каналів.

Ужгородське МУВГ

709 переглядів