Обмін досвідом співпраці водогосподарників, аграрників та незайнятого населення в утриманні меліоративних систем

20-21 березня Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси) та Верхнє-Тисайська дирекція водних справ (Fetivizig, Угорщина) – партнери проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда- Латориця” організували на угорській частині БТПС проведення спільного семінару з питань інтегрованого управління водним та сільським господарством.

Проект розроблений спеціалістами БУВР Тиси в рамках реалізації Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2007-2013 і спрямований на покращення управління паводками в басейні каналу Чаронда-Латориця Берегівської польдерної системи шляхом здійснення його розчистки, реконструкції приканальних дамб, виконання комплексу заходів з метою екологічного оздоровлення системи та сприяння економічного (аграрного) розвитку цільової території.

Метою семінару було представлення та обмін досвідом впровадження інтегрованого управління водними ресурсами та сільським господарством з метою соціально-економічного розвитку в цільовому регіоні.

Учасниками української делегації були експерти з впровадження проекту від БУВР Тиси, Ужгородського МУВГ, центру “Облдержродючість”, Регіонального молодіжного екологічного об’єднання “ЕКОСФЕРА”, Соловківської, Червонівської сільських рад. В роботі семінару з угорської сторони взяли участь начальники відділів, керівники дільниць, інженери-гідротехніки, юрисконсульт Верхнє-Тисайської дирекції водних справ з міста Ніредьгаза, керівник обласного відділення Саболч-Сотмар-Берег Міністерства сільського господарства та мер села Тісоодонь, він же голова виконавчої ради Ново-Берегського Водогосподарського товариства.

Головний інженер БУВР Тиси, керівник проекту О.Кисіль ознайомив всіх присутніх з метою, станом реалізації заходів проекту та розповів про експлуатацію та утримання меліоративних каналів на території проекту, підкреслив роль добрих партнерських відносин в успішній реалізації транскордонних проектів.

Начальник відділу Верхнє-Тисайської дирекції водних справ І.Дойко розповів, що попередниками державних Дирекцій водних справ в Угорщині були Водогосподарські товариства, створені землевласниками у другій половині ХІХ- на початку ХХ століття. Учасники семінару ознайомилися з нормативно-правовими засадами діяльності громадських об’єднань землевласників – Водогосподарських товариств на території діяльності Верхнє-Тисайської дирекції водних справ, історією створення та значною участю у впорядкуванні внутрігосподарських каналів та у заходах захисту від підтоплення внутрішніми та паводковими водами, обмінялися досвідом з організації громадських робіт для незайнятого населення.

З презентаційних виступів угорських учасників семінару українські експерти отримали відповіді на питання щодо водного господарства та формування Водогосподарських товариств, сучасний стан галузевої інспекторської діяльності, співпраці та зв’язку між водним господарством та місцевими фермерами.

На семінарі одними з головних питань розглядалися роль і значення водних ресурсів в агропромисловому виробництві, вплив водного балансу на родючість грунтів, заходи з покращення ведення сільського господарства на території БТПС.

Учасникам було представлено спільну доповідь директора Центру “Облдержродючість” Ю.Пензеника та спеціаліста А.Фандалюк про раціональне використання та ведення сільськогосподарського виробництва на меліорованих землях Закарпатської області та шляхи підвищення родючості грунтів в зоні проекту, зокрема, за рахунок намулу, експерта проекту Іваницького О.М. про підвищення ефективності сільського виробництва в умовах реалізації протипаводкових заходів, інформацію щодо умов та досвіду залучення незайнятого населення до громадських робіт, в т.ч. упорядкуванні канав, прибережних смуг на території сільських рад.

У межах польової програми семінару відбувся огляд ділянок меліоративних каналів FETIVIZIG та каналів Водогосподарських товариств у регіоні Берег. Угорські експерти ознайомили членів делегації також з результатами залучення незайнятого населення у роботи з розчистки каналів та прибережних захисних смуг, з благоустрою території. Делегація побувала і в с.Тарпа на біо-фермі “Густі”, де мала можливість ознайомитися з поєднанням органічного сільського господарства, збереженням традиційних видів угорської худоби, виробництва екологічно чистої продукції на основі історичних традицій у виготовлені “гунгарікумів”.

Учасники заходу отримали вичерпні відповіді на питання, що стосуються діяльності, ролі водогосподарських товариств у належному функціонуванні меліоративних систем на території діяльності органів самоврядування, організації громадських робіт, механізму фінансування та обліку робіт оплачених громадських робіт, проблем виготовлення екологічно чистої продукції, які цікавили як українську, так і угорську сторони.

Учасники семінару ще раз пересвідчились, що співпраця водогосподарників, органів місцевої влади та самоврядування сприяє позитивному вирішенню проблем управління водним та сільським господарствами, що дуже взаємопов’язані та взаємозалежні, зокрема, в питаннях догляду за станом меліоративних каналів.

322 переглядів