На виїзному засіданні колегії Держводагентства розглядалися питання пропуску повені 2018 року та впровадження басейнового принципу управління водних ресурсів

Начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак взяв участь у виїзному засіданні колегії Держводагентства,  яке відбулося 25 квітня 2018 року у Деснянському басейновому управлінні водних ресурсів (м. Чернігів).

Під час колегії учасники обговорили найболючіші питання, які потребують вирішення на загальнодержавному рівні. Зокрема, основна увага приділялася проблемним питанням пропуску повені 2018 року та необхідності зміни організаційної структури водогосподарських організацій відповідно до басейнового принципу управління водних ресурсів.

У своїй доповіді Володимир Чіпак ознайомив присутніх з пропуском та наслідками паводків грудня 2017 року (під час якого рівні води у річках Латориця та Боржава перевищили історичний максимум паводка 2001 року) та березня 2018 року, а також з першочерговими аварійно-відновлювальними роботами.

Так, під час пропуску паводків було залучено 400 чол. особового складу міжрайонних управлінь водного господарства, 20 одиниць техніки та 17 насосних станцій. Перекачано понад 50 млн. м3 надлишкового паводкового стоку. Захищено 532 населених пункти та 70 тис. га сільгоспугідь. Разом з тим, в області нараховується більше 50-ти ділянок, які несуть загрозу ймовірного затоплення населених пунктів та територій, особливо у гірській місцевості Тячівського та Рахівського районів, де недавні паводки пошкодили недобудовані та нереконструйовані водогосподарські споруди.

Хронічне недофінансування водогосподарського комплексу Закарпатської області призводить до багатомільйонних збитків, як для народногосподарського комплексу, так і для населення. Зокрема, під час грудневого паводку 2017 року підтоплено 67 населених пунктів, 1132 дворогосподарств, 156 будинків та 2,5 тис. га сільгоспугідь, а також пошкоджені берегоукріплення, водозахисні дамби, гідротехнічні споруди та насосні станції, чим завдано державі збитків на 184 млн. грн.

Окремо начальник БУВР Тиса наголосив про важливість впровадження басейнового принципу управління на території Закарпатської області та інтегрованого управління водними ресурсами басейну Тиси. План управління річковим басейном розробляється з метою досягнення екологічних цілей, визначених для кожного району річкового басейну, в установлені строки. Стратегічною екологічною ціллю для всіх районів річкових басейнів є досягнення/підтримання “доброго” екологічного стану масивів поверхневих та підземних вод, а також “доброго” екологічного потенціалу штучних або істотно змінених масивів поверхневих вод. В басейні Тиси розроблені 2 плани управління річковим басейном: Інтегрований (міждержавний) 2011 р. та Національний план управління басейном р. Тиси (2012 р.) – перший досвід розробки Плану управління річковим басейном згідно принципів європейського водного законодавства в Україні. Цей план став наслідком роботи багатьох фахівців, національних експертів, проте на той момент не існувало юридичного і фінансового механізму забезпечення реалізації переліку розроблених заходів, і План залишився планом на папері.

Зараз відбувається багато змін у водному господарстві. На виконання угоди про асоціацію між Україною та ЄС прийнято багато законодавчих актів з метою апроксимації законодавства ЄС у сфері управління водними ресурсами. Зокрема,  постановою КМУ №336 від 18 травня 2017 року затверджено Порядок розроблення плану управління річковим басейном.

В рамках проекту JOINTISZA «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиса» Дунайської транснаціональної програми ЄС п’ять країн басейну р.Тиса розробляють оновлений Інтегрований план управління басейном р. Тиса. Державне агентство водних ресурсів України і Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса в Закарпатській області є асоційованими партнерами проекту. Протягом лютого-квітня БУВР Тиси організувало три зустрічі-семінари із зацікавленими організаціями басейну щодо обговорення підготовки Плану та актуальних водогосподарських проблем басейну р.Тиса. У травні в м.Ужгород відбудеться Підсумковому семінар «Обговорення підготовки Плану управління басейном р. Тиси зацікавленими сторонами».

 

600 переглядів