У МАРСЕЛІ ВІДБУВСЯ 6-ИЙ ВСЕСВІТНІЙ ВОДНИЙ ФОРУМ

Протягом 12-17 березня 2012 року під егідою Міністерства закордонних та європейських справ Франції, Міністерства екології Франції та Всесвітньої водної ради у м. Марсель (Французька Республіка) відбувся 6-ий Всесвітній водний форум, в якому взяла участь українська делегація на чолі з Головою Державного агентства водних ресурсів України В. Сташуком.

Даний захід був продовженням попередніх п’яти форумів, які організовувались з 1997 по 2009 роки і створили платформу для обговорення глобальних проблем водних ресурсів в рамках світових політичних дискусій.

Всесвітній водний форум є наймасштабнішою міжнародною конференцією у галузі водного господарства, яка збирає представників державного і приватного секторів з усього світу кожні три роки для розробки загальної системи цілей, задач і стратегії щодо сталого управління водними ресурсами. 6-й Всесвітній водний форум поставив за мету включити питання води у всі політичні програми, оскільки на сьогоднішній день світове водопостачання перебуває під величезним тиском з боку кліматичних змін та зростання продовольчих, енергетичних і гігієнічних потреб населення. Значимість даного форуму можна виразити в цифрах: 2,5 мільярди жителів нашої планети не мають доступудо чистої води.

На відкритті 6-го Всесвітнього водного форуму французький прем’єр-міністр Франсуа Фійон відмітив, що настав час “екологічної революції”, час побудови нової моделі розвитку людства, а лідери ряду держав Африки та Азії, а також президент Всесвітньої водної ради ЛоікФошон зазначили, що необхідно практично реалізувати раніше прийняті домовленості, включити в пріоритети міжнародної політики глобальні водні проблеми і питання сталого розвитку. Саме тому головною темою і гаслом даного форуму було: “Час для прийняття рішень”.

У форумі взяли участь 142 міністерські делегації, глави та представники делегацій понад 180 країн, 800 доповідачів та близько 25 000 учасників, проведено понад 250 засідань із більш ніж 400-годинним обміном інформацією та дебатами.

Від української делегації із доповіддю на тему “Зниження уразливості до екстремальних паводків та змін клімату в басейні річки Дністер” виступив начальник Дністровсько-Прутського БУВР Я. Дзюба, в якому окресливосновні проблемита перешкодив управлінні паводковими ризиками в басейні річки Дністер, напрямки міжнародного співробітництва в галузі управління прикордонними водними ресурсами, а також результати реалізації проекту “Дністер”, який уможливив виведення водогосподарського співробітництва України та Молдови на більш високий рівень, в тому числі і в питаннях реагування на надзвичайні ситуації.

В рамках форуму 13 березня українська делегація взяла участь у міністерській конференції, в ході якої були підведені підсумки 12 круглих столів, які відбулися того ж дня на теми, які охоплювали питання безпеки та опріснення води, управління стічними водами, адаптації до кліматичних змін, “зеленої економіки”, забезпечення сталого розвитку, управління транскордонними водотоками, ланцюга “вода – енергія – їжа”, проблему розвитку третіх країн з точки зору їх забезпеченості питною водою, а також катастрофи, пов’язані з водою. В межах конференції представники міністерств та глави делегацій прийняли декларацію, в якій дали обіцянку прийняти належні міри по раціоналізації використання водних ресурсів, реалізувати поставлені Цілі розвитку тисячоліття ООН в галузі водних ресурсів і охорони здоров’я,згідно яких до 2015 року чисельність населення, позбавлена безпечної для вживання питної води повинна зменшитися наполовину, попередити забруднення води, сприяти підвищенню якості водних ресурсів. В декларації також відзначається необхідність збереження тісної взаємодії політики, що реалізовується в галузі водних ресурсів зі стратегією “зеленої економіки” в рамках поступового розвитку, з метою покращення загального добробуту населення планети, збільшення кількості робочих місць, екологічного захисту середовища та боротьби з кліматичними змінами.

Міністерська конференція визначила пріоритети щодо питань водних ресурсів напередодні Конференції ООН зі сталого розвитку “Ріо+20”, а саме: прискорення реалізації прав людини на питну воду та санітарію, підкреслення важливості водних питань у розвитку “зеленої економіки” в контексті сталого розвитку та зниження бідності, а також позиціонування водогосподарської проблематики в якості пріоритетів при управлінні, фінансуванні та співробітництві в усіх сферах економічного, соціального і природоохоронного планування. Зразковим було те, що організатори даного водного форуму відмовились від бутильованої води для учасників заходу і на столах були тільки скляні графини з чистою водою із водопроводу м. Марсель.

Отже, 6-ий Всесвітній водний форум став символом об’єднання та відкритості, з метою здійснення вкладу всесвітньої водної спільноти у розвиток більш здорової, мирної, процвітаючої та стійкої “голубої планети”.

479 переглядів