Пам’ятаймо про красу водних джерел

Тячівський та Рахівський райони знаходяться в мальовничому куточку України на Закарпатті. Ці райони унікальні своєю гірською місцевістю та природними ресурсами – малими та великими річками, а також джерелами. Мають неповторну історичну траєкторію й глибоку самобутню культуру, що дозволяє в плині століть не підкоряти, а об’єднувати навколо себе багато народів і народностей. Тому з давніх – давен люди, які живуть на Тячівщині та Рахівщині мають традиції і віру в те, що обмивання водою тіла може захистити від хвороб та від усього поганого. Тому так історично склалося, що більшість жителів гірських населених пунктів будували свої оселі неподалік річок, струмків, потічків.

Протягом усього життя людина з ранку до ночі користується водою – умивається, готує їжу, п’є, відпочиває біля води, взимку споживає тепло, передане водою, катається на ковзанах по льоду і на лижах по снігу…

Для людини вода є більш цінним природним багатством, ніж вугілля, нафта, газ, залізо, тому що вона незамінна.

Вода не створює людині турбот, доки її кількість на даній території відповідає нормі. Але коли її мало, або вона забруднена – зменшуються врожаї рослин, продуктивність тварин. Коли її багато – утворюється водна стихія, яка приносить чималої шкоди. А коли води катастрофічно мало або катастрофічно багато, настає стихійне лихо – посуха, повінь.

Коли її немає – відсутнє життя! Вода, що пробилася з під землі та сточила каміння, починає розливатися і стікає в більш низьке місце, утворюючи джерельце або струмок.

У нашому краї є багато історично важливих для народу урочищ, де б’ють джерела з кришталево чистою водою, що у свій час тамували спрагу мандрівникам та поповнювали наші річки цілющою водою. Проблемним є те, що попивши чистої водички, люди залишають після себе багато сміття, ламають альтанки та лавочки. Ми з вами можемо зберегти красу та чистоту довкілля, не смітячи та не ламаючи, а відновлюючи джерела, з якого колись пили наші пращури і природно, мали б пити наші нащадки.

 

Люди – бережіть джерела Карпат і Землі!

Тячівське МУВГ

427 переглядів