Спільне обстеження території системи «Чорний Мочар»

13 квітня поточного року, спеціалістами Берегівського МУВГ спільно з представниками Агрофірми «Лучки», що орендують землі системи «Чорний Мочар» та території Держплемзаводу «Закарпатський», проведено обстеження наслідків підтоплення сільськогосподарських угідь після  проходження грудневого 2017 та лютневого 2018 років паводків, які призвели до підтоплення майже  третини території системи «Чорний Мочар», що в межах  Берегівського району становить 8,0 тис.га.

Підтоплені території системи “Чорний Мочар”

Обстеження проводилось з метою вжиття технічних заходів для своєчасного відводу  паводкових (поверхневих) вод із території вказаної системи.

На період обстеження ще значна частина земель меліоративної системи, канали внутрігосподарської мережі якої впадають в канал Кідьош в середній та верхній частині, перебувають в понижених місцях під водою.

Обстеження системи Чорний Мочар

Дренажні системи не можуть  спрацювати через високі рівні води в каналах (0,2-0,3 м) від бровки каналів.

Повільне зниження рівнів води в каналах пояснюється підпором в каналі Мерце, який в свою чергу здійснюється підпором каналу Високобережний із-за високих рівнів води в річці Латориця, яка є самоплинним приймачем води системи «Чорний Мочар».

Крім цього, на повільне пониження води в каналі Кідьош впливає  високий коефіцієнт  шорсткості каналу через його замулення та покриття болотно-травяною рослинністю.

Канал Кідьош

Після обстеження комісія вирішила, що після пониження рівнів  води в каналі Мерце на 1,0 м (на день обстеження він сягає 1,9 м), необхідно із залученням спеціалістів-проектантів провести обстеження замуленності каналів Кідьош з метою виготовлення проекту та визначення невідкладних, першочергових заходів розчистки на окремих його ділянках.

Також комісією було обстежено стан відновлених Агрофірмою «Лучки» 3-х мостів на системі «Чорний Мочар», які перебувають на балансі Берегівського МУВГ, але через відсутність державного фінансування управління не в змозі їх реконструювати.

Обстеження мостів

Комісією також виявлено, що орендаторами Агрофірми «Лучки» проводилась певна робота по відводу місцевого поверхневого стоку в придорожні канали на території В.Березьської сільської ради  і в подальшому було рекомендовано  здійснювати  заходи по влаштуванню  воронок  для  спуску води в існуючі канали.

Берегівське МУВГ

719 переглядів