У Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса ужгородські школярі дізнавалися як проводиться моніторинг поверхневих вод в області

22 березня 2012 р., в рамках відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів школярі загальноосвітньої школи №4 м. Ужгород (з поглибленим вивченням словацької мови) відвідали Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса.

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів – це день коли все людство замислюється над проблемою водних ресурсів планети.

Ідея проведення Всесвітнього дня водних ресурсів вперше прозвучала на конференції ООН з охорони оточуючого середовища і розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, проголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів.

З огляду на те, що цьогорічний Всесвітній день води присвячений якісному стану водних ресурсів і покликаний нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього природного середовища і розвитку суспільства, підвищити розуміння важливості збереження екологічно чистого стану водних ресурсів. БУВР Тиси ознайомили школярів з окремими складовими інтегрованого управління водними ресурсами в Закарпатській області.

Школярі мали змогу ознайомитися з роботою лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси, де кваліфіковані спеціалісти лабораторії на очах школярів провели гідрохімічні визначення окремих інгредієнтів поверхневих вод.

Особливу зацікавленість в старшокласників викликала робота атомно-абсорбційного спектрометра, який за лічені хвилини може визначити вміст важких металів у воді та флюориту, який оперативно вимірює вміст нафтопродуктів у воді. Завідувач лабораторією Іван Монич розповів школярам про систему моніторингу поверхневих вод в басейні річки Тиса та критерії оцінки поверхневих вод.

Про роботу басейнового управління водних ресурсів щодо збереження, охорони та відтворення водних ресурсів краю розповів присутнім начальник відділу водних ресурсів Едуард Осійський.

Про проблеми малих річок, струмків, потічків, природних джерел, їх збереження та захист розповіла Ганна Ісаєвич, провідний спеціаліст відділу водних ресурсів.

Школярам було дуже цікаво дізнатися, що колись поблизу їх школи протікала річка Малий Уж, яка зараз захована в величезній металічній трубі і щоранку, ідучи в школу, вони проходять над річкою, якої вже ніхто ніколи не побачить…

Школярів дуже зацікавив диспетчерсько-аналітичний центр управління, де в онлайн-режимі відслідковується гідрологічна ситуація в басейні Тиси. Диспетчер-аналітик Оксана Грибова продемонструвала присутнім роботу автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи “Тиса”.

І наостанок, школярам вручили інформативні матеріали про водні ресурси Закарпаття та домовилися з вчителями екології ЗОШ №4 м. Ужгорода про підготовку спільних еколого-освітніх акцій та залучення спеціалістів БУВР до навчального процесу в школі.

Сьогодні це був один з численних заходів, які БУВР Тиси та його підвідомчі управління проводять з нагоди Міжнародного Дня Води.

Відділ водних ресурсів

321 переглядів