Проблеми щодо експлуатації спільної АІВС обговорювали українські та угорські фахівці

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 27 березня 2018 року на території Угорщини відбулася позачергова зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

Основною темою зустрічі було забезпечення подальшої надійної експлуатації спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса» як на угорській, так і українській стороні.

Багаторічний досвід експлуатації показує необхідність застосування важливих нововведень у роботу системи, що зумовлено новітніми досягненнями у сфері збору, обробки та передачі даних, підвищення точності вимірювань, пришвидшення реагування на несправності та покращення якості обслуговування всіх складових системи. Ці питання стають дедалі нагальнішими в контексті забезпечення систематичного фінансування з метою своєчасного виконання першочергових та планових ремонтно-профілактичних робіт, що для української сторони становить особливу проблему у зв’язку з відсутністю бюджетного фінансування на експлуатацію АІВС. Розуміючи, яку невід’ємну і визначальну роль відіграє спільна українсько-угорська АІВС-«Тиса» перед, та під час паводків, жодна зі сторін не може дозволити її занепад, оскільки її відновлення коштуватиме набагато більше зусиль і грошей, а уявити в сучасних умовах прогнозування та підготовку до паводків без неї вже неможливо.

До цих пір угорська сторона практично щороку надавала фінансову та фізичну підтримку для утримання системи на українській території. Зокрема, в рамках реконструкції протягом останніх двох років проведено перебудову 13 станцій. Також задля подальшого утримання та розвитку системи Сторони погодились про необхідність проведення часткових організаційних змін щодо експлуатаційних заходів, щоденної перевірку даних станцій, придбання запасних засобів, монтажних матеріалів необхідних для технічного обслуговування.

В подальшому Сторонами в рамках окремих зустрічей будуть визначені та узгоджені деталі щодо розподілу обов’язків та повноважень з подальшим виконанням 10-ти річного плану реконструкції спільної українсько-угорської АІВС.

Сторони також відзначили потребу в актуалізації Порядку експлуатації відповідно до нових організаційних змін, яку необхідно буде виконати до чергової наради Уповноважених Урядів.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний заступниками Уповноважених відповідний протокол.

467 переглядів