Відбулася третя зустріч з обговорення підготовки Інтегрованого плану управління басейном р. Тиси

4 квітня 2018 року у м. Тячів відбулася третя зустріч із зацікавленими сторонами з метою обговорення підготовки Плану управління басейном річки Тиси.

У роботі семінару взяло участь 50 організацій басейну Верхньої Тиси (Рахівського, Тячівського, Хустського, Міжгірського і Виноградівського районів) – представники органів місцевої влади, водогосподарських організацій, лісового господарства, сільського господарського, комунальних підприємств, природоохоронних організацій, неурядових громадських екологічних організацій.

Семінар розпочав начальник БУВР Тиси В.П.Чіпак, ознайомив учасників з актуальними проблемами водогосподарської галузі в басейні р.Тиса. Начальники відділів БУВР Тиси Е.Осійський та С.Ребрик презентували Інтегрований та Національний Плани управління басейном річки Тиси, розроблені у 2010-2012 роках. Метою семінару було інформувати зацікавлені сторони про підготовку оновленого Інтегрованого Плану управління басейном р.Тиса та створити ефективний діалог з метою забезпечення їх активної участі у створенні Плану.

Всі запрошені мали можливість висловити свої думки щодо питань, які повинні бути відображені у новому Плані під час обговорення в круглих столах та анкетування. У результаті дискусій одними з найболючих питань, що потребують негайного вирішення було визначено: вирішення проблеми засмічення та забруднення річок та прибережних смуг побутовими і промисловими відходами, реконструкція каналізаційних очисних споруд, посилення протипаводкового захисту населених пунктів територій та ін.

Це вже третє обговорення із запланованих чотирьох заходів, що проводяться в Закарпатській області. Заключний семінар відбудеться в Ужгороді у травні, на якому буде підведено підсумки попередніх обговорень та представлено структуру Плану управління басейном р. Тиса, відповідальних організацій за його впровадження.

Запрошуємо всіх небайдужих  висловити свою думку щодо підготовки Інтегрованого плану управління басейном річки Тиса на сторінці у Фейсбуці «Спілкуймося – Тиса шукає друзів» (goo.gl/dHgak2).  Або на веб сайті БУВР Тиси www.buvrtysa.gov.ua.

З текстом Планів управління басейном річки Тиса (2012 р.) можна ознайомитися на веб-сайті БУВР Тиси: https://buvrtysa.gov.ua/newsite/?page_id=2270, https://buvrtysa.gov.ua/newsite/?page_id=15152.

Семінар проведено в рамках проекту Дунайської Транснаціональної Програми ЄС «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиси» (JOINTISZA). Проект JOINTISZA фокусує свою увагу на координації зусиль, спрямованих на управління річковим басейном і його захист від затоплення. Відтак упродовж 2017–2019 років партнери проекту візьмуть участь у розробці оновленого Інтегрованого плану управління басейном р. Тиса. Єдиний для п’яти країн, цей план дозволить застосувати комплексний підхід до вирішення проблем у басейні, а також залучити фінансування для реалізації запланованих заходів.  (Детальніше про проект: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/jointisza). В Україні асоційованими партнерами є Державне агентство водних ресурсів України та Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса в Закарпатській області.

 

597 переглядів