Прем’єр-міністр України знайомився з ходом реалізації на Закарпатті Програми комплексного протипаводкового захисту

Прем’єр-міністр України знайомився з ходом реалізації на Закарпатті Програми комплексного протипаводкового захисту

У четвер, 1 березня, Закарпаття з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Одним із заходів програми Прем’єр-міністра було ознайомлення з об’єктом “Реконструкція правобережної дамби на р.Уж в с.Невицьке Ужгородського району”, який побудований за рахунок фінансування заходів державної Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса.

Інформацію щодо об’єкта надавали голова Держводагентства України Василь Сташук та начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак. Було наголошено, що виконання комплексу робіт дало змогу створити безпечні умови проживання населення сіл Невицьке і Кам’яниця, де проживає більше 1 тисячі жителів, поліпшити умови формування та пропуску паводків, створити умови для ефективного використання сільськогосподарських угідь на понад 90 га, захистити автомобільну дорогу Ужгород-Львів, мінімізувати можливі збитки від шкідливої дії вод.

На зустріч з Прем’єр-міністром зібрались вдячні жителі прилеглих сіл, яким реконструйована гідротехнічна споруда послужить надійним захистом від затоплення власних житлових будинків, присадибних ділянок, а також дає можливість перспективного розвитку села.

Більше ґрунтовно реалізацію Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області було розглянуто на нараді, яку провів Микола Азаров в Закарпатській облдержадміністрації. У нараді взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Ледида та голова обласної ради Іван Балога, Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога, Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський, губернатори Карпатського регіону.

У виступі голова Держводагентства України Василь Сташук проінформував, що в останні роки багато зроблено для захисту населення та території області від шкідливої дії води. Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області – перший національний досвід впровадження комплексного підходу до управління паводковим стоком, яким реалізовуються три концептуальні напрямки: сучасні методи управління паводковим стоком, що передбачають активний та пасивний метод управління, автоматизоване прогнозування паводкових загроз, басейновий принцип управління водними ресурсами, що забезпечує комплексність та пріоритетність системи протипаводкового захисту. Голова Держводагентства наголосив, що результативним показником ефективності впровадження Програмних заходів є мінімізація збитків заподіяних області в результаті катастрофічних паводків, які зменшені майже у 10 разів. Програма також повністю відповідає водній політиці сусідніх країн та Європейського Союзу.

Під час наради Прем’єр-міністр відзначив також автоматизовану інформаційно-вимірювальну системи АІВС-“Тиса”, яка функціонує в області, відмітивши, що цей досвід варто запозичити сусіднім регіонам.

По результатам поїздки Прем’єр-міністра будуть дані відповідні доручення.

308 переглядів