Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 год. 2 квітня 2018 року

Минулої доби, 1 квітня, переважно вдень, по області пройшли місцями сильні (15- 32 мм) дощі, які вночі в горах перейшли у мокрий сніг. Під ранок 2 квітня опади припинились.

На річках області сформувався сніго-дощовий паводок з амлітудами підвищення рівнів води на 0.5-2.0 м. На більшості річок маскимальні рівні пройшли ввечері та вночі, в межах корінних берегів.

Початковий вихід води на заплаву відмічався: на р.Латориця в м.Мукачево та м.Чоп; на р.Уж – в м.Ужгород; р.Стара – в с. Зняцево в межах міждамбового простору; р.Боржава – в с.В.Ремети початковий вихід на заплавні сільгоспугіддя. Спостерігається  підтоплення 15 га заплавних сільгоспугідь між м.Іршава та с.Сільце, а також 4 га в с. В.Комяти, 100 га в с. Стеблівка, 70 га в с. Сокирниця, 10 га в с. Чорнотисово.

Протягом доби очікується хмарна погода з проясненнями, місцями дощ, на високогір’ї сніг. На більшості річок продовжиться поступове зниження рівнів води. Продовжиться підвищення рівнів води: протягом доби на р.Тиса-смт Вилок на 0.8-1.3 м; протягом 2-3 квітня на річках Тиса та Латориця в районі м.Чоп на 0.8-1.3 м. На р.Латориця біля м.Чоп утримається вода на заплаві, в межах міждамбового простору.

На р.Боржава протягом дня 2 квітня завершиться формування максимального рівня з досягненням ІІІ ступеню захисту (пост в с.В.Ремети), з початковим виходом води на заплави та підтопленням заплавних  сільгоспугідь.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку. Вода в каналі Мерце нижче рівня корінних берегів. Виконується гравітаційний скид по каналах осушних мереж поверхневого стоку з меліоративних систем у р.Тису.

Працюють 8 насосних станції Латорицької та Берегівської осушних систем. За добу перекачано 479 тис.м3, з початку року понад 33,552 млн. м3 паводкового стоку. Всі 30 стаціонарних осушних насосних станцій готові до роботи.

За інформацією начальника Тячівського МУВГ, виконаний в рамках першочергових невідкладних робіт прокоп в руслі р. Теребля в с.Вонігово Тячвського району під час поточного підйому рівнів працює по відведенню паводкових вод від пошкодженої ділянки дамби. Завдяки цьому загрози підтоплення села не виникає.

За інформацією Виноградівського МУВГ, виконані в рамках першочергових невідкладних робіт заходи по нарощенню та укріпленню пошкодженої грудневим 2017 року паводком дамби р.Ріка в с.Липча Хустського району під час поточного підйому рівнів захистили задамбову територію та село від підтоплення.

По мірі надходження інформації, ситуація на території області буде уточнюватися.

 

Відділ ТЕБ та НС БУВР Тиси

 

496 переглядів