Про гідрологічну ситуацію в басейні ріки Тиси станом на 16 лютого 2012р

Про гідрологічну ситуацію в басейні ріки Тиси станом на 16 лютого 2012р

На протязі січня та першої половини лютого 2012 року на території Закарпатської області утримувались морозна сніжна погода з максимальним зниженням температури повітря вночі 1-3 лютого до – 210С на низині та -250С в горах та з подальшим утриманням морозів до -10-170С у наступний період.

Це призвело до встановлення на річках суцільного льодоставу від витоків по всій довжині на українській частині басейну та за даними угорської сторони по всій довжині на території Угорщини. Товщина льоду у верхів’ях становить до 25-35 см та 15-20 см у низинних ділянках річок.

Станом на 16 лютого 2012 року в результаті останнього снігопаду висота снігу в гірській частині басейну складає 0,8-1,2 м, в передгірській 0,7-0,9 м та на рівнині до 0,6 м. Запас води в снігу в горах на висоті понад 1000 м над р.м. перевищує 200мм, що становить 115% від норми. Найбільша кількість снігу зосереджена у гірській частині басейнів Тиси, Тересви, Тереблі, Ріки та Боржави. В басейнах річок Ужа, Латориці снігозапаси не перевищують норму. Але треба зазначити,що сніг лежить на мерзлому грунті.

Запас води у снігу на осушних системах області орієнтовно складає до 60мм, що не перевищує норму і дасть до 70 млн.м3 сумарного стоку при сніготаненні.

Можливий розвиток весняної повені.

Враховуючи існуючі снігозапаси, а також те, що сніговий покрив лежить на мерзлому ґрунті, при швидкоплинному підвищенні температури та сніготаненні, а також значну товщину льоду 20-25 см та суцільний льодостав велика імовірність під час льодоходу утворення на річках льодових заторів. На основі даних багаторічного моніторингу визначені ділянки річок та місця щорічного затороутворення при проходженні льодоходу, складено перелік, який передано до Кризового центру Держводагенства і органів влади. З метою відповідного реагування підготовлено аварійні бригади, аваріний запас матеріалів, інструменту та спорядження, а особливо багри, кірки, лопати, сокири, бензопили для розборки заторів. Проводиться інструктаж лінійних працівників та аварійні бригади по дотриманню правил безпеки по роботі на розборці заторів та інших аварійних роботах

При необхідності під час льодоходу у разі загрози гідротехнічним спорудам і неможливості власними силами пропустити льодохід відповідно до угод будуть проводитись льодовзривні роботи підрозділами МНС та при неможливості їх проведення буде залучена спеціалізована техніка ВАТ ПМК77 спеціальні екскаватори з подовженою стрілою (18 та 22 м).

Насосні станції підготовлені до роботи в період паводку, проведена околка льоду на ГТС та в аванкамерах. Всі насосні станції пройшли технічне обслуговування. Зосереджено увагу обласних енергомереж про забезпечення безперебійної подачі електроенергії до осушних насосних станцій.

Звернуто увагу органів місцевої влади на обов’язкову розчистку від льоду та снігу каналів, кюветів та трубопереїздів для безаварійного пропуску весняної повені в межах населених пунктів.

Проходження весняної повені.

При поступовому підвищенню температур та опадах на рівні середньомісячних в період сніготанення можливе формування весняної повені середньої за потужністю та амплітудами підйомів рівнів. Можливий вихід води на заплави, підтоплення сільгоспугідь в заплавах річок та на незахищених протипаводковими спорудами ділянках. Також підтоплення можуть виникнути за рахунок місцевого стоку в населених пунктах де не облаштовані системи поверхневого водовідведення.

Слід зазначити, як показав реальний розвиток весняних повеней та паводків останніх років новозбудовані, відбудовані та відновлені об’єкти в рамках виконання державної Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса забезпечують надійний захист населених пунктів та територій Закарпатської області від паводкових вод .

Виконання протягом 2010-2011 років заходів по розчистці каналів на територіях сіл Мукачівського, Ужгородського та Іршавського районів за рахунок коштів Резервного Фонду Кабінету Міністрів України забезпечило безаварійне проходження минулорічного грудневого паводку та захистило від підтоплення території населених пунктів та прилеглих угідь.

Дії водогосподарських організацій області при проходженні весняної повені будуть визначатися Положенням про роботу в період паводків, Регламентами, Положеннями та міжурядовими Угодами про співпрацю прикордонних країн по захисту від шкідливої дії вод, та на основі моніторингу стану річок системою АІВС Тиса і Закарпатського гідрометцентру.

321 переглядів