В Мукачеві теж обговорювали підготовку Інтегрованого плану управління басейном р. Тиси

20 березня 2018 року в у приміщенні міської ради м. Мукачево відбулася друга зустріч із зацікавленими сторонами з метою обговорення підготовки Плану управління басейном річки Тиси.

Семінар проведено в рамках проекту Дунайської Транснаціональної Програми ЄС «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиси» (JOINTISZA). Проект JOINTISZA фокусує свою увагу на координації зусиль, спрямованих на управління річковим басейном і його захист від затоплення. Відтак упродовж 2017–2019 років партнери проекту візьмуть участь у розробці оновленого Інтегрованого плану управління басейном р. Тиса. Єдиний для п’яти країн, цей план дозволить застосувати комплексний підхід до вирішення проблем у басейні, а також залучити фінансування для реалізації запланованих заходів.  (Детальніше про проект: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/jointisza). В Україні асоційованими партнерами є Державне агентство водних ресурсів України та Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса в Закарпатській області.

У роботі семінару взяло участь близько 40 організацій з басейнів рр. Латориця і Боржава (Мукачівського, Воловецького, Іршавського і Берегівського районів) – представники органів місцевої влади, водогосподарських організацій, лісового господарства, сільського господарського, комунальних підприємств, неурядових громадських екологічних організацій.

Семінар розпочав начальник БУВР Тиси В.П.Чіпак, ознайомив учасників з актуальними проблемами водогосподарської галузі в басейні р.Тиса. Начальники відділів БУВР Тиси Е.Осійський та С.Ребрик презентували Інтегрований та Національний Плани управління басейном річки Тиси, розроблені у 2010-2012 роках. Метою семінару було інформувати зацікавлені сторони про підготовку оновленого Інтегрованого Плану управління басейном р.Тиса та створити ефективний діалог з метою забезпечення їх активної участі у створенні Плану.

Всі запрошені мали можливість висловити свої думки щодо питань, які повинні бути відображені у новому Плані під час обговорення в круглих столах та анкетування. У результаті дискусій одними з найболючіших питань, що потребують негайного вирішення було визначено: реконструкція каналізаційних очисних споруд, дотримання природоохоронного законодавства, вирішення проблеми засмічення та забруднення річок та прибережних смуг побутовими і промисловими відходами, посилення протипаводкового захисту територій та ін.

Це вже друге обговорення із запланованих чотирьох заходів, що проводяться в Закарпатській області. Попереду ще зустріч у Тячеві, де обговорюватимуть екологічні проблеми басейну верхньої Тиси. Заключний семінар відбудеться в Ужгороді у травні, на якому буде підведено підсумки попередніх обговорень.

Запрошуємо всіх небайдужих  висловити свою думку щодо підготовки Інтегрованого плану управління басейном річки Тиса на сторінці у Фейсбуці «Спілкуймося – Тиса шукає друзів» (goo.gl/dHgak2).  Або на веб сайті БУВР Тиси www.buvrtysa.gov.ua.

З текстом Планів управління басейном річки Тиса (2012 р.) можна ознайомитися на веб-сайті БУВР Тиси: https://buvrtysa.gov.ua/newsite/?page_id=2270, https://buvrtysa.gov.ua/newsite/?page_id=15152.

455 переглядів