Практичне відпрацювання БУВР Тиси та міжрайонними управліннями командно-штабних навчань системи цивільного захисту населення Закарпатської області

20 березня працівники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та міжрайонних управлінь приступили до практичного етапу командно-штабних навчань, які проходитимуть до 23 березня на території Закарпатської області з метою відпрацювання дій органів управління територіальної системи єдиної державної системи цивільного захисту населення Закарпатської області у разі загрози і виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період.

Відповідно до розпорядчих документів 20 березня було створено та розпочав свою роботу обласний штаб з ліквідації надзвичайної ситуації. Основними завданнями штабу є безпосередня організація і координація аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Перше повідомлення в рамках практичного відпрацювання надійшло до Ужгородського МУВГ. Відповідно до ввідної на 8 год. від 20 березня 2018 року, внаслідок випадання великої кількості опадів у вигляді дощу на р. Уж та її притоках пройшов різкий підйом води та вихід води на заплаву, в результаті чого ускладнено сполучення з населеними пунктами Заріччево, Ворочево, Лумшори, Порошково, Тур’я-Поляна, Туриця та підтоплено водозабір у м. Перечин.

Для ліквідації наслідків підтоплення відомчими аварійними бригадами Ужгородського МУВГ проводились заходи по локалізації та ліквідації підтоплень. В с. Заріччево та на підтопленому водозабірі у м. Перечин працюють 2 пересувні насосні станції. Для розчистки заторів на дорогах до сіл Заріччево, Ворочево, Лумшори, Порошково, Тур’я-Поляна, Туриця залучено 2 бульдозери та 2 екскаватори.

Також о 8 годині надійшло повідомлення в Мукачівське МУВГ про підтоплення дворогосподарств в м.Мукачево по вул.Шевченка. Мукачівським МУВГ проведено аварійні роботи по ліквідації підтоплень дворогосподарств. Перекачка поверхневого стоку здійснювалась пересувними насосними станціями, відкачано воду з 4 житлових будинків.

Наступним повідомленням для перевірки готовності БУВР Тиси та міжрайонних управлінь до надзвичайних ситуацій стало інформування о 8.30 год. Мукачівського МУВГ про підняття рівнів води у річках Латориця і Стара внаслідок інтенсивних дощів, через що в с.Зняцево, с.Кінлодь, с.Драгіня та с.В.Лучки відбулось підтоплення дворогосподарств та сільгоспугідь, присадибних ділянок та будівлі школи. Призупинено рух транспорту на автошляху Київ-Чоп (Ракошино-Дубрівка).

Мукачівським МУВГ для припинення переливу та відновлення руху на автошляху Київ-Чоп на ділянці с.Ракошино-Дубрівка проведено викладання мішків з сипучим матеріалом захисної лінії висотою 0,5 м та організовано відкачування води з полотна дороги пересувною насосною станцією.

Для відведення місцевого стоку задіяна насосна станціїя №-4 Латорицької осушної системи в  с.Драгиня. Для перекачки поверхневого стоку дворогосподарств у с.В.Лучки задіяно насос “Poltas”.

Відповідно до ввідної на 9.30 год. від 20 березня 2018 року, внаслідок інтенсивних опадів відбулося різке підняття рівня води в р. Тиса з підтопленням господарських об’єктів, споруд, суб’єктів господарювання та територій сіл Королево, Теково, Сасово, Тросник Виноградівського району, можливе руйнування дамб.

Працівниками Виноградівського МУВГ встановлено спостереження за лівобережною водозахисною дамбою у с.Королево та с.Теково щодо можливої фільтрації та її локалізації.

На ділянці лівобережної водозахисної дамби у с.Сасово та правобережної водозахисної дамби у с.Тросник на понижених місцях розпочато нарощення гребеню дамби, для чого проводиться укладання мішків з сипучими матеріалами. Працюють аварійні бригади Виноградівського МУВГ, 2 одиниці техніки, екскаватор-навантажувач та пересувна насосна станція.

Відповідно до ввідної на 12.30 год від 20 березня 2018 року, внаслідок дощів на території Свалявського району сталося підняття рівнів води у річках Свалявка, Латориця і Пиня, через що було підтоплені дворогосподарства, сільгоспугіддя та присадибні ділянки в селах Стройне, Пасіка, Сускове, Голубине, Сасівка, а також 2 автомобільні дороги, будівля поштового зв’язку та 6 житлових будинків, з яких відселено 14 осіб.

Для ліквідації наслідків підтоплення відомчими аварійними бригадами Мукачівського МУВГ спільно з сільськими аварійними бригадами сіл Стройне, Пасіка, Сускове, Голубине, Сасівка проведено заходи по локалізації та ліквідації підтоплень. Викладено захисну лінію з мішків з сипучими матеріалами вздовж автодороги в с.Стройне. Працюють 3 одиниці техніки, бензогенератор “Honda”, 3 одиниці мобільного насосно-силового обладнання.

Відповідно до ввідної на 15.00 год від 20 березня 2018 року, внаслідок сильних дощів та підняття рівнів води підтоплено 5 населених пунктів: с.Заріччя, с.Гребля, с.Приборжавське, с.Велика Розтока, с.Вільхівка. Для ліквідації наслідків підтоплення заплавних сільгоспугідь та заплавних частин населених пунктів Заріччя та Вільхівка відомчими аварійними бригадами Берегівського МУВГ спільно з сільськими аварійними бригадами проводяться заходи по локалізації та ліквідації підтоплень, в яких задіяні 2 аварійні бригади МУВГ, дві пересувні насосні станції, три одиниці техніки та автотранспорту.

Поступово, після спаду рівнів міжрайонними управліннями водного господарства розпочато обстеження технічного стану гідротехнічних споруд після потужного навантаження під час паводку 20 березня 2018 року, складені дефектні акти, підраховані збитки та визначена орієнтовна вартість відновлювальних робіт.

21-23 березня БУВР Тиси та міжрайонні управління відпрацьовуватимуть також інші навчальні легенди з умовних надзвичайних ситуацій, що найбільш характерні для Закарпатської області. За результатами навчань будуть визначені проблемні питання у регіоні та рівень взаємодії між усіма екстреними службами області.

515 переглядів