Підведені підсумки міжнародного співробітництва БУВР Тиси за 2011 рік

В рамках міжнародного співробітництва на прикордонних водах БУВР Тиси забезпечило виконання всіх запланованих заходів на 2011 р. В рамках виконання міжурядових угод в 2011 році було проведено 12 зустрічей різного рангу, на яких розглядались важливі питання співробітництва на прикордонних водах з Румунією, Угорською та Словацькою Республіками. Пріоритетними серед них були питання забезпечення надійності протипаводкового захисту прикордонних територій, використання водних ресурсів, здійснення моніторингу якості води, проведення гідрологічних та гідрометеорологічних спостережень в басейні р.Тиса, узгодження проектної документації будівництва гідротехнічних споруд на прикордонних ділянках р.Тиса з сусідніми країнами. Зокрема, проведено ХVI нараду Уповноважених та 2 зустрічі заступників Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки, 2 зустрічі експертів з протипаводкового захисту, 2 зустрічі з охорони якості вод та по одній зустрічі з питань гідрометеорології з усіма трьома Сторонами в межах відповідних робочих груп. З об’єктивних причин, не відбулися заплановані зустрічі Уповноваженого Уряду України з Уповноваженими Урядів Словацької Республіки та Румунії.

Визначною подією міжнародного співробітництва 2011 року була зустріч представників міністерств довкілля п’яти країн басейну р. Тиса, за результатами якої було підписано Меморандум про порозуміння “Посилення співробітництва у басейні ріки Тиса у напрямку імплементації Плану інтегрованого управління басейном ріки Тиса з метою підтримки сталого розвитку регіону”, а також 16 засідання Робочої групи по р. Тиса Міжнародної Комісії із захисту р. Дунай в квітні поточного року.

З метою залучення коштів міжнародної фінансової допомоги у розвиток водного господарства області, протягом 2011 року БУВР Тиси продовжував роботу з реалізації трьох міжнародних проектів Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2007- 2013, в двох з яких виступає Бенефіціаром:

1) “Подальший розвиток і гармонізація Верхнє-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків з застосуванням моделей на основі гео-інформаційних систем”, якийпередбачає синхронізацію двох національних програм протипаводкового захисту, а також уточнення технічних параметрів акумулюючих резервуарів на українській та угорській територіях, розробку моделі для проектування гідротехнічних споруд та оперативної моделі прогнозування для річкового басейну Верхньої Тиси, закупівлю комп’ютерів та технічних засобів;

2) “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця”, що є продовженням попередніх проектів програм Європейського Союзу, спрямованих на розвиток Берегівськоїпольдерної системи (БПС), і передбачає закупівлю сучасного експлуатаційного обладнання (багатофункціональної машини-амфібії TRUXOR DM5000), реконструкцію існуючих гідротехнічних споруд та приканальних дамб, роботи щодо збільшення пропускної спроможності каналу Чаронда-Латориця, зариблення староріччя Чаронда, розробка спільної програми заходів з екологічного обводнення територій БПС, топогеодезичніроботи і облаштування створу для вимірювання витрат води на каналі Сипа-Чаронда;

3) “Покращення спільної українсько-угорської телеметричної системи для забезпечення протипаводкового захисту на рівні водозбірного басейну”,по якому заплановано здійснити сертифікацію АІВС-“Тиса” в БУВР Тиси відповідно до стандартів ISO 9001 у частині управління даними, розробити робочий проект реконструкції голосового зв’язку та проект системи резервної передачі даних, реконструювати гідрометеорологічні пости, автоматизувати 4 насосні станції, закупити комп’ютери та експлуатаційне обладнання.

В цілому БУВР Тиси протягом 2011 року в рамках реалізації міжнародних проектів залучив міжнародної технічної допомоги на суму 6,1 млн. гривень.

В рамках реалізації вищенаведених проектів в 2011 році було придбано комп’ютерне та інше офісне обладнання, проведені відповідні тендерні процедури, в тому числі щодо закупівлі робіт з розчистки каналу Чаронда-Латориця і придбання багатофункціональної машини-амфібії.

379 переглядів