Стан реалізації проекту Програми ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007 – 2013

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розпочало реалізацію Проекту “Подальший розвиток і гармонізація Верхнє-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків із застосуванням моделей на основі ГІС” в березні 2011 року.

Впровадження заходів проекту спрямоване на зменшення шкоди від паводків шляхом уточнення параметрів акумулюючих ємностей і польдерів, передбачених національними програмами України і Угорщини, перевірку їх ефективності на основі розробленої моделі на базі ГІС, а також розробку і застосування українсько-угорської оперативної моделі гідрологічного прогнозування.

За період реалізації проекту експертами проекту здійснено реєстрацію проекту у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, проведено Стартову Конференцію і сформовано робочу групу проекту, укладено угоди з партнерськими організаціями, а також проведено необхідні одиничні тендерні процедури та відкриті торги на закупівлю робіт “Приведення паводково-акумулюючих резервуарів на угорській та українській територіях до однієї системи”, придбано комп’ютерне обладнання, видано інформаційні буклети про проект.

Окрім цього відбулися робочі зустрічі з партнерами проекту щодо розгляду і підготовки звітної інформації про впровадження проекту, роз’яснень проблемних питань адміністративного ведення проекту, проведення тендерних процедур. В грудні 2011року був поданий піврічний звіт проекту до Спільного Керуючого Органу програми.

У зв’язку з об’єктивними проблемами, які існували щодо проведення тендерних процедур, а також технічною складністю проекту, відкритий тендер на закупівлю робіт щодо приведення паводково-акумулюючих резервуарів на угорській та українській територіях до однієї системи було проведено трохи пізніше, ніж це було передбачено Планом заходів проекту. Але незважаючи на ці проблеми, в кінці грудня відбулись відкриті тендерні торги, за результатами оцінки тендерного комітету переможцем було визнано угорську проектну організацію ТОВ “VIZITERV Environ”, з якою 4 січня 2012 року було підписано договір. Ця організація має значний досвід у проектуванні протипаводкових гідротехнічних споруд в Угорщині, зокрема польдерів з акумуляцією до 94 млн.м.куб., розробки моделей прогнозування паводкової ситуації.

В рамках цього завдання передбачено провести уточнення параметрів акумулюючих ємностей в басейні р.Тиса на території України і Угорщини, за допомогою моделювання оцінити їх ефективність, розробити оперативну модель прогнозування паводків, провести навчання експертів роботі з моделями та ГІС.

3 лютого 2012 р. заплановано провести зустріч українських і угорських партнерів, підрядної організації “VIZITERV Environ” з метою уточнення, які необхідно підготувати дані та інформацію для виконання вищезазначеної роботи.

341 переглядів