Триває робота по впровадженню спільного українсько-угорського проекту на території Берегівської польдерної системи

Як ми вже повідомляли раніше, цього року Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розпочало впровадження спільного українсько-угорського проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця”. Проект реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина – Словаччина -Румунія – Україна 2007-2013.

Метою проекту є зниження шкоди від паводків та негативного впливу засухи, впровадження інтегрованої системи управління водними ресурсами в межах Берегівської польдерної системи. Діяльність проекту зосереджена на території Закарпатської області, в Берегівському та Ужгородському районах, частина заходів відбувається на території Угорщини, область Саболч-Сотмар-Берег. Бенефіціаром проекту є Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси), яке разом з партнерами проекту – Верхнє-Тисайською Дирекцією водних справ (м. Ніредьгаза), Ужгородським міжрайонним управлінням водного господарства, Соловківською та Червонівською сільськими радами та регіональною молодіжною екологічною організацією “Екосфера” забезпечує реалізацію заходів проекту. Асоційованим партнером проекту є Державне підприємство “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області “.

З початку реалізації проекту експертами БУВР Тиси спільно з партнерськими організаціями здійснено ряд заходів, а саме – у липні проведено Стартову конференцію проекту та громадські слухання по обговоренню Робочого проекту реконструкції каналу Чаронда-Латориця, на яких регіональні та місцеві органи влади, зацікавлені організації та населення отримали інформацію щодо програми ЄІСП Угорщина-Словаччина -Румунія – Україна 2007-2013, цілей та діяльності проекту та детально розглядалися технічні питання реконструкції каналу Чаронда-Латориця. Було розроблено веб-сайт проекту та розповсюджені інформаційні матеріали.

Адміністративний персонал забезпечив реєстрацію проекту в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України згідно Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, необхідну для отримання пільг по звільненню від ПДВ та митних зборів, а також перереєстрацію після перейменування Бенефіціара. Експерти взяли участь у навчальному тренінгу Спільного технічного секретаріату з впровадження проектів програми, забезпечили проведення одиничних торгів на закупівлю товарів та послуг в рамках проекту.

Разом з угорськими експертами проведені спільні топогеодезичні вимірювання на прикордонній ділянці каналу Сипа-Чаронда, гідротехнічних споруд. За результатами вишукувань виготовлено узгоджені матеріали: схеми місцевості, повздовжні і поперечні перерізи каналу, визначено замуленість дна для подальших розрахунків об’ємів розчистки.

Асоційованим партнером ДП ОДБВО Закарпатської області розпочато реконструкцію дамб та гідротехнічних споруд на каналі Чаронда-Латориця.

Проведено відкритий тендер на придбання спеціалізованої експлуатаційної техніки (багатофункціональної машини-амфібії Truxor DM5000), за результатами якого підготовлено договір з постачальником Dorotea Mekaniska AB.

Також було проведено відкриті торги на проведення робіт з розчистки каналу Чаронда-Латориця, однак отримані пропозиції не задовольняють технічних умов через збільшену вартість робіт у порівнянні із запланованою на стадії подання заявки, тому після узгодження з Спільним технічним секретаріатом буде проведено повторну процедуру закупівель на ці роботи.

Ужгородське міжрайонне управління водного господарства разом з сільськими радами забезпечило проведення підготовчих робіт для здійснення реконструкції каналу, зокрема узгоджено місця розташування майданчиків для складування намулу.

В рамках проекту експерти РМЕО “Екосфера” з метою збільшення поінформованості щодо екологічних проблем в басейні БПС підготували методичну брошуру “Вивчення та охорона водних екосистем”. Ці матеріали будуть використані для проведення навчальних тренінгів для вчителів ЗОШ та еколого-освітніх акцій зі школярами.

Бенефіціаром спільно з партнерськими організаціями підготовлено звіти за піврічний період впровадження проекту, які надані Спільному технічному секретаріату Програми.

Більш детальну інформацію про діяльність проекту можна знайти за адресою: http://bps.vodhosp.uzhgorod.ua/.

352 переглядів