Про підсумки діяльності Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса у 2017 році

28 лютого в конференц-залі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса під головуванням начальника БУВР Тиси Володимира Чіпака відбулося засідання колегії “Про підсумки діяльності Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса у 2017 році і заходи щодо сталого функціонування галузі у І кварталі 2018 року”. У засіданні колегії взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Мікулін, голова правління ПрАТ Виноградівська ПМК №78 Йосип Вайда, керівництво міжрайонних управлінь водного господарства та начальники відділів БУВР Тиси.

За підсумками роботи у 2017 році колектив БУВР Тиси забезпечував працездатність водогосподарських і меліоративних систем, виконання природоохоронних заходів, поглиблення міжнародної діяльності та вдосконалення нормативно-правових засад галузі.

Важливим кроком в діяльності водного господарства була підготовка Розпорядження «Про регулювання відносин при проведенні робіт із розчистки русел річок у басейні р. Тиса в Закарпатській області» та його затвердження на сесії Закарпатської обласної ради 21 вересня 2017 р. № 911. Метою Розпорядження є забезпечення комплексного підходу до вирішення питання створення безпечних умов життєдіяльності населення області, захисту населених пунктів, виробничих об’єктів від шкідливої дії вод, екологічного оздоровлення водних об’єктів і території області.

У 2017 р. на водотоках області сформувалося 7 хвиль сезонних паводків, з них 2 – з досягненням та перевищенням історично високих рівнів з виходом води на заплави та підтопленням заплавних частин сільгоспугідь, автодоріг та населених пунктів.

Всього по області було зафіксовано біля 50 льодових заторів, 10 льодових заторів мали багатокілометрову потужність. Значна кількість льодових заторів ліквідовувалась самостійно, але 7 ліквідовано за допомогою піротехніків ДСНС України. Треба зазначити, що більшість заторів виникла на другорядних річках та потічках. Льодові затори спричиняли підпір та підвищення рівнів з виходом води на заплави, підтоплення населених  пунктів та територій на незахищених ділянках.

Загалом для відшкодування витрат, пов’язаних з пропуском льодоходу, необхідна сума коштів склала 1127,7 тис. грн. При цьому Держводагентством виділено 822,0 тис. грн., майже 73% до потреби. У грудні внаслідок паводків пошкоджено 74 об’єкти, збитки становлять 72,08 млн.грн. Вартість відновлювальних робіт на цих об’єктах становить 170,4 млн.грн.

Програма моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними і гідрохімічними показниками по Закарпатській області у 2017 р. виконана повністю. Відібрано на гідрохімічні та радіологічні показники 212 проб води. Виконано 6192 вимірювань показників якості  води. На спецрахунок надійшло 230,0 тис.грн., що на 13,7% більше ніж у попередньому році.

На державному обліку за формою 2-ТП (водгосп) нараховується 439 підприємств і організацій. Протягом  2017 року надходження плати за спеціальне використання водних ресурсів склало 14,3 млн. грн.

Відповідно до Розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 07.03.2017 р. №107 «Про завдання щодо виконання у 2017 р. заходів Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013-2021 роки» передбачено виконання протягом 2017 р. заходів із створення безпечних умов життєдіяльності населення області, захисту населених пунктів, виробничих об’єктів від шкідливої дії вод, екологічного оздоровлення водних об’єктів та території на суму 37,6 млн. грн. за рахунок коштів місцевих бюджетів. Станом на 01.01.2018 р. в рамках виконання завдань, передбачених вищевказаним розпорядженням, здійснено виконання робіт на суму 33,4 млн. грн.

В рамках виконання заходів з благоустрою працівниками міжрайонних управлінь водного господарства відновлено та упорядковано 25 джерел та 1 витік р.Ботар в с.Новоселиця. Загалом, очищено від сміття 147 кілометрів прибережних захисних смуг; розчищено 28,2 кілометрів русел потічків; висаджено 667 дерев, обрізано 401 дерево, вирубано – 208 дерев; упорядковано 43 зони відпочинку; ліквідовано 87 сміттєзвалищ та упорядковано 64; вивезено 410,2 м3 сміття.

БУВР Тиси тримає на постійному контролі щотижневе інформування міжрайонних управлінь водного господарства про обсяги виконання суб’єктами господарювання робіт на руслах річок області, згідно розроблених проектів розчистки. Станом на 01.01.2018 р. у Закарпатській області нараховується 42 погоджених проектів проведення руслоочисних робіт на території Закарпатської області. Розглянуто та погоджено 8 проектів на проведення робіт з розчистки русел річок на землях водного фонду.

За 2017 р. до місцевих та районних бюджетів здійснилися надходження коштів за надані в оренду водні об’єктив сумі 156,9 тис.грн.

Протягом  2017 р. розглянуто та надано 154 пропозиції до висновку щодо можливості видачі дозволу на спеціальне водокористування сектору Державного агентства водних ресурсів України у Закарпатській області.

За  2017 р. на виконання заходів, пов’язаних з функціональними повноваженнями управлінь та розвитку водного господарства направлено 83,3 млн. грн.

За наслідками проходження льодоходу 3-6 лютого 2017 р. узагальнені та направлені до Держводагентства України матеріали по видах та обсягах пошкоджень із визначенням орієнтовної вартості відновлювальних робіт на суму 22,5 млн. грн.

Поточний ремонт на міжгосподарській мережі виконано на суму 1348,8 тис.грн., а на внутрішньогосподарській мережі виконано робіт на 11525,1 тис.грн.

Гідрологічна ситуація в постійному режимі контролюється службами  БУВР р.Тиса за допомогою АІВС Тиса, даних Закарпатського ГМЦ та оперативних даних відомчих водомірних постів (на насосних станціях, шлюзах, водовипусках водосховищ). Забезпечено постійне спостереження за гідрологічним режимом річок та встановлені оптимальні режими роботи водогосподарських систем та водосховищ комплексного використання, що відповідають правилам технічної експлуатації в період паводків.

Всього з початку року перекачано 81,0 млн. м3 води в тому числі у грудні 40 млн. м3. Для порівняння за весь 2016 р. перекачено біля 21 млн. м3 паводкових вод. За рахунок роботи насосних станцій в багато тарифному режимі одержано економію коштів на оплату електроенергії в сумі 394,5 тис.грн.

За   2017 р. механізми працювали на міжгосподарській мережі, аварійно-відбудовчих та ремонтно-експлуатаційних роботах. Міжрайонними управліннями БУВР Тиси виконано 283,8 тис.м3 земляних робіт, із них одноковшовими екскаваторами -151,1 тис.м³, бульдозерами – 132,7 тис.м³.

На покриття дефіциту бюджетних видатків за  2017 р. направлено 2439,5 тис. грн..

Протягом 2017 р. БУВР Тиси впроваджувало заходи з реалізації двосторонніх Угод, укладених між Урядом України і Урядами Угорської Республіки, Словацької Республіки та Румунії з питань водного господарства прикордонних водах, участі у роботі Міжнародної комісії із захисту р. Дунай. За звітний період за участі працівників БУВР Тиси відбулося 19 заходів міжнародного характеру.

Наприкінці 2017 року БУВР Тиси разом із закордонними партнерами подало до Спільного Технічного Секретаріату Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014- 2020 три проектні пропозиції на реалізацію 2-х великомасштабних інфраструктурних проектів та одного малого проекту.

У звітному періоді продовжувалась робота по розробці і впровадженню геоінформаційної системи водогосподарських об’єктів Закарпатської області та впровадженню прогностичної моделі DIWA.

Забезпечено інформування про діяльність водогосподарських організацій області через підготовку і опублікування інформаційних статей та звітних матеріалів на веб-сайті БУВР Тиси (374 статті), заходи з інформування молоді та громадськості до Міжнародного Дня Води, Дня Дунаю, підготовку презентацій та інформаційних матеріалів до колегій, нарад, семінарів, видання презентаційної книги.

Забезпечено участь та підготовку матеріалів для зустрічей Робочої Групи з протипаводкового захисту Міжнародної Комісії із захисту р.Дунай.

З метою підвищення  екологічної свідомості населення протягом січня-грудня 2017 р. проводилась інформаційно-просвітницька робота  (Міжнародний  День води, Закарпаттю – чисте довкілля, Чисті узбіччя, День Дунаю, численні акцій з благоустрою та інші заходи). Зустрічі з учнями та молоддю, статті в інтернет-мережі та в друкованих ЗМІ.

В БУВР Тиси  діє комплексна рейтингова оцінка діяльності міжрайонних управлінь водного господарства. За результатами роботи 2017 р. перше місце посіло Ужгородське МУВГ, друге місце –  Тячівське МУВГ, третє – Берегівське МУВГ, четверте місце –  Виноградівське МУВГ  та Мукачівське МУВГ.

У звітному періоді міжрайонні управління спрацювали без випадків виробничого травматизму, пожеж та ДТП. Враховуючи належну роботу по охороні праці, кращі працівники заохочувалися.

На нараді також були розглянуті й інші питання роботи Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса та підвідомчих організацій, а також заходи щодо сталого функціонування водогосподарських організацій області у І кварталі 2018 року.

537 переглядів