Проведено зустріч Заступників Уповноважених Урядів України і Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах за участю експертів робочих груп Сторін із захисту від шкідливої дії вод з оглядом гідротехнічних споруд

6 – 7 грудня в м.Ужгород та 13-14 грудня 2011 року в м.Ніредьгаза, в межах виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах,відбулась зустріч Заступників Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки за участю керівників та експертів Сторін робочих груп із захисту від шкідливої дії вод з оглядом гідротехнічних споруд на українській та угорській територіях.

Українську і угорську делегації очолювали Заступники Уповноважених Урядів України і Угорської Республіки: начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак та директор Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ Угорщини Боднар Гашпар.

Протягом 6-7 грудня учасники зустрічі оглянули та зробили оцінку технічного стану водозахисних споруд на українській території у басейнах річок Уж і Тиса.

Відповідний огляд був проведений і на угорській території в басейні р. Тиса.

Після проведення огляду Сторони здійснили оцінку водогосподарської ситуації на прикордонних територіях, відзначили вагомість та масштабність робіт, виконаних за останній рік по обидва боки кордону, а також інформували одна одну про стан реалізації Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса на українській та Плану Вашаргелі на угорській територіях.

Також було здійснено аналіз гідрометеорологічних умов, які склалися в 2011 році та їх вплив на водогосподарську ситуацію, а саме відсутність опадів протягом тривалого часу, що призвело до рекордного за останні десятиліття падіння рівня ґрунтових вод та рівнів води у водотоках басейну р. Тиса. Сторони відзначили, що ця ситуація змушує серйозно задуматися над шляхами зрошення та обводнення земель.

Учасники зустрічі проаналізували хід виконання завдань, визначених на XVІ нараді Уповноважених Урядів обох країн, в тому числі обговорили завдання з подальшого розвитку і проведення ремонтних робіт з метою підвищення надійності функціонування спільної системи моніторингу паводкової ситуації АІВС – “Тиса”, проблемні питання, пов’язані з методикою розрахунків проектування і будівництва водозахисних споруд на території України та Угорщини, а також про хід реалізації спільних проектів в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІСП.

Заступники Уповноважених Урядів та експерти відзначили важливість співпраці та обміну досвідом на рівні територіальних фахівців обох Сторін і з цією метою навесні наступного року буде проведено відповідну зустріч на угорській території.

За результатами зустрічі та після обговорення питань порядку денного, Заступники Уповноважених Урядів підписали Протокол 14 грудня у м. Ніредьгаза, Угорська Республіка.

596 переглядів