Відбулася нарада керівного складу органів управління та сил цивільного захисту Закарпатської області

16 лютого, в сесійній залі Закарпатської ОДА відбулася нарада щодо підведення підсумків роботи у сфері цивільного захисту у 2017 році та визначення основних завдань на 2018 рік, за участю першого заступника голови обласної державної адміністрації Івана Дурана, заступника голови облради Петра Грицика, в.о. начальника управління ДСНС України у Закарпатській області Романа Гудака, начальника управління цивільного захисту облдержадміністрації Віктора Буришина, заступника начальника БУВР Тиси Володимира Плюща, керівників органів управління та сил цивільного захисту.

Заступник начальника БУВР Тиси Плющ В.С. виступив з доповіддю про виконання в області протипаводкових заходів у 2017 році та завдання на 2018 рік, в якій розповів про стан фінансування протипаводкових заходів за 2013-2018 роки, виконання в 2017 році заходів “Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у  Закарпатській області на 2014-2021 роки”, проаналізував наслідки проходження льодоходу  та сезонних паводків в 2017 році та інформував про виконані водогосподарськими організаціями першочергові аварійно-відновлювальні роботи. Зокрема, виконані в рамках першочергових невідкладних робіт заходи по нарощенню та укріпленню пошкодженої грудневим 2017 року паводком дамби р.Ріка в с.Липча Хустського району  під час підйому рівнів води на початку лютого 2018 року захистили задамбову територію та село від підтоплення. В руслі р. Теребля, с.Вонігово Тячівського району був здійснений прокоп русла, який під час підйому рівнів працює по відведенню паводкових вод від пошкодженої ділянки дамби –  загрози підтоплення села не виникає.

Також Володимир Плющ звернув увагу присутніх на найкритичніші ділянки не реконструйованих дамб та потенційно небезпечні об’єкти затоплення. Моделювання паводкових ситуацій показало, що внаслідок незавершених робіт з реконструкції водозахисних споруд на р.Тиса, можливе виникнення катастрофічних надзвичайних ситуацій, які лише в низинній частині області призведуть до затоплення значних територій і близько 30 населених пунктів.

Приймаючи до уваги результати попереднього моделювання можливо сказати, що  при паводках рівнів 2001 року, маючи запас часу 2 доби, необхідне  одночасне проведення попереджувальних захисних робіт по всій довжині нереконструйованих ділянок, а це майже 50 км, що потребує відповідного аварійного запасу матеріалів, техніки і пального і що найважливіше людських ресурсів. Саме при такому можливому розвитку ситуації ефективність протипаводкового захисту буде у великій мірі залежати від спроможності органів місцевого самоврядування в короткий термін мобілізувати наявні ресурси, місцеві аварійні бригади та населення для виконання захисних робіт.

469 переглядів